AC
Alles wissen

Tweedehands AC kopen?

Helaas zijn er geen auto's gevonden die aan jouw zoekwensen voldoen.

AC, van een driewieler tot sportwagen

Liefhebbers van klassieke Britse sportwagens kennen het merk AC ongetwijfeld. Of de ontstaansgeschiedenis bij iedereen bekend is, is wellicht een vraag. In 1902 begon deze Britse autofabrikant, waarvan de naam een afkorting is voor Autocarrier. Het eerste model dan slager John Portwine en ontwerper John Weller op de markt brachten was een model met drie wielen dat geschikt was als bestelwagentje. Dit bleek een succes en ook de Sociable, een versie waarin het bestelgedeelte vervangen was door een zitting voor passagiers, verkocht uitstekend. De fabriek bracht in de periode tot 1929 nog een aantal luxere wagens uit, waaronder de AC10, de eerste auto van de fabriek met vier wielen, of de AC12 Royal coupé uit 1926. In 1929 kreeg de fabriek met William Hurlock jr. een nieuwe eigenaar. Hij was het die de latere strategie bedacht om zich te focussen op sportwagens van een vergelijkbare klasse als Jaguar.

Een aantal aansprekende modellen

Een van de grote successen van AC was de Thundersley Invacar Type 57, een 1-zits invalidenwagen die ze in opdracht van de Britse regering bouwden van 1947 tot 1976. Deze Invacars zijn altijd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het concern geweest. In 1953 begon de productie van een van de succesvollere modellen, de Ace. Deze Ace heeft veel bijgedragen aan de goede reputatie van het bedrijf. Geïnspireerd door de Ferrari Barchetta ontwierp designer John Tojeiro deze 2-zits cabriolet die een topsnelheid van 163 km per uur bereikte met zijn 1,9-liter zes-in-lijnmotor, die vanuit stilstand 100 km per uur bereikte in 13 seconden, voor 1953 beslist geen slechte prestatie. De Ace kreeg in 1958 een nieuwe Bristol-motor, die niet alleen hogere prestaties gaf, maar ook zorgde voor een stabieler rijgedrag. Het bekendste model van AC is de Cobra, een Ace die werd uitgerust met een Ford V8-motor. Deze auto kwam tot stand door de vraag van de Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby, die een concurrent voor de Chevrolet Corvette wilde produceren, uitgaand van een motor van Ford. Het resultaat was een racewagen die een topsnelheid van 315 km per uur kon bereiken. De Cobra wordt nog steeds als replica gebouwd door kleine en onafhankelijke autobouwers. In de Verenigde Staten kwam de Cobra op de markt onder de naam Shelby Daytona.

Een AC als tweedehands auto

De markt voor tweedehands auto's van AC is een levendige. Het zijn vooral de liefhebbers van snelle, klassieke auto's die het aanbod en het prijsniveau bepalen. De Ace en de Cobra gelden als geliefde verzamelobjecten. Wie een occasion in goede staat aantreft, zou een buitenkans als deze niet aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar ook andere klassieke modellen, zoals de 3000 ME die tussen 1979 en 1984 gebouwd is, zijn beslist de aandacht waard. Deze kleinere sportwagen was uitgerust met een 3-liter Ford V6-motor, maar tegen de tijd dat hij na een aantal herzieningen in productie kwam, kon hij de concurrentie van de Lotus Esprit niet de baas. Dit heeft ertoe geleid dat het productieaantal beperkt bleef. Voor verzamelaars maakt het hem wel tot een schaars exemplaar.