Alpina
Alles wissen

Tweedehands Alpina kopen?

Een opmerkelijke naam

De merknaam Alpina mag best een opmerkelijke binnen de automobielindustrie worden genoemd. Niet zozeer omdat het bedrijf van de Duitse familie Bovensiepen ook actief is in de wijnhandel, maar omdat de modellen nauw gelieerd zijn aan die van BMW. Sinds 1983 mag de onderneming zich officieel als autofabrikant kwalificeren. Het gehele gamma is al die tijd gebaseerd geweest op BMW-uitvoeringen en de auto's worden dan ook met dat drieletterige voorvoegsel op de markt gezet. Het merendeel van de productie wordt tegenwoordig afgezet in eigen land, maar ook in de Verenigde Staten en Japan is de belangstelling voor deze auto's groot. Het arsenaal van BMW Alpina is zowel in de diesel- als de benzineversie te krijgen.

Een echte snelheidsduivel

De merknaam steunt op de inspanningen van Burkhard Bovensiepen, die een halve eeuw geleden tuningkits leverde voor BMW en daarmee voor heel snelle modellen zorgde. De 202ti was weliswaar het topmodel van het merk, maar de BMW Alpina 2002 werd door de inspanningen van Bovensiepen nog rapper. Dat was later ook het geval met de in 1973 uitgebrachte 2002tii. Daarnaast was deze Alpina-versie ook nog zuiniger. De snelheid legde de verkoop van de wagens geen windeieren, want in de eerste gloriejaren van het merk won men meerdere keren het Europese kampioenschap bij de toerwagens (onder meer met een vermaarde coureur als Niki Lauda als piloot) en de betrouwbaarheid werd bevestigd met een titel tijdens de 24 uur van Francorchamps. Overigens is niet alleen het motorisch vermogen afwijkend van dat van de grote broer, ook koetswerk, remsysteem en het interieur werden door Bovensiepen voorzien van een persoonlijk accent.

Rechtlijnig qua naamvoering

De namen van de modellen van het Duitse merk zijn stuk voor stuk opgebouwd uit een letter en een cijfer. De B geeft aan dat het over een uitvoering gaat met benzinemotor, de D geeft uiteraard aan dat het een diesel is. Het getal in de naam correspondeert vervolgens met de BMW-serie waarvan de wagen is afgeleid. Dat maakt het zoeken naar een tweedehands auto van dit merk een stuk eenvoudiger. Overigens zijn de uitvoeringen als occasion nog bijzonder gewild, ook al omdat de oplage van de series doorgaans niet zo groot was. Dat geeft een dergelijke auto een unieke uitstraling.

De huidige modellen

Uiteraard zijn de huidige modellen nog altijd gebaseerd op de diverse BMW-versies, van de 3-serie tot de 7-serie. Zo kennen we vanaf 2007 de in 2013 van een facelift voorziene B3 Bi-Turbo, aangedreven door twee turbo's. De topsnelheid van de van een achttraps automaat voorziene wagen is 305 kilometer per uur. De uiterlijke kenmerken van de meer recente Alpina-modellen zijn de speciale Alpina-velgen, de opvallende spoilers aan de voor- en achterzijde en de fraaie lijnvoering met karakteristieke strippen in een opvallend design. Hierbij kan de eigenaar van een nieuw model kiezen uit een goud- of zilverkleurige uitvoering. En die nieuwe bezitters behoren tot de selectieve groep waarvoor men de vrij exclusieve modellen maakt.