Audi
Alles wissen

Tweedehands Audi A4 kopen?

Tweedehands Audi A4: een veelzijdige middenklasser

De A4 werd in 1994 door Audi op de markt gebracht als opvolger van de succesvolle Audi 80. Ten opzichte van zijn voorganger was dit model duidelijk luxueuzer. Dat paste binnen de aanpassing van de Duitse autofabrikant naar een merk met een chiquere uitstraling en een sterkere focus op de zakelijke markt. De A4 was daarbij het instapmodel van Audi, bedoeld om een groter publiek te bedienen. Sinds de introductie is de Audi A4 uitgegroeid tot het bestverkopende model van Audi. Vooral het comfortabele interieur en de goede wegprestaties zijn geliefd.

Meer dan alleen een zakelijke sedan

Om de Audi A4 voor een breed publiek aantrekkelijk te laten zijn, is er een heel scala aan verschillende versies uitgebracht met tal van motoren. De eerste generatie was al direct verkrijgbaar met uiteenlopende motoruitvoeringen: van de 1,6 liter met 100 pk, tot aan de 2,8 liter V6 die 195 pk levert. Standaard is hij verkrijgbaar met voorwielaandrijving ; de vierwielaangedreven Quattro is optioneel. Origineel was de auto er alleen als vierdeurs sedan-uitvoering, totdat Audi in 1996 ook een stationwagen uitbracht, de populaire A4 Avant. Hiervan werden er al snel meer verkocht dan van de sedan. Daarnaast is er ook een cabrioletversie op de markt gekomen in 2001. Dat maakte dat dit exemplaar inderdaad voor een breed publiek aantrekkelijk was. De keuze aan uitvoeringen en motoren is een belangrijke factor gebleken in de verkoopcijfers.

Vele generaties kwaliteit

In latere versies is de diversiteit aan motorblokken gehandhaafd. De in 2001 geïntroduceerde tweede generatie bood zelfs nog extra turbo-uitvoeringen. Bij de meeste modellen werd ook het vermogen opgevoerd. Tevens zag deze versie de komst van een meer sportieve variant, de S4. Daarmee bracht de fabrikant de echte snelheidsduivels voortaan onder in een apart model. De automatische transmissie kreeg een update naar het bekende Multitronic-systeem om sneller en soepeler te schakelen. Tevens voerde Audi de A4 Cabriolet in. Een nieuwe generatie volgde in 2004, waarbij vooral het exterieur gewijzigd werd. De auto kreeg snellere en strakkere lijnen en het stoere single-frame grille van de A8 om het wat bescheiden en ingetogen imago op te vijzelen. De modernere uitstraling paste beter bij de nieuwerwetse snufjes die het interieur en rijgedrag verbeterden.

Continue aanpassing en vernieuwing

De meest recente vierde generatie stamt uit 2007. Door de wielbasis te verlengen is de beenruimte achterin vergroot. Tevens bood dit Audi de mogelijkheid om de gewichtsverdeling aan te passen door de motor iets naar achter te verplaatsen, waardoor het rijgedrag aanzienlijk verbeterde. Dat werd verder vooruitgeholpen door een elektronisch stabiliseringssysteem, en daarnaast zijn de motoren stiller en zuiniger geworden. Van de eerste generatie uit 1994 tot aan de meest recente heeft Audi de kwaliteit van de Audi A4 als luxueuze zakenauto op die manier constant hoog gehouden. De auto staat te boek als zeer betrouwbaar en blijft dankzij die kwaliteiten ook in oudere uitvoeringen nog steeds gewild als tweedehands auto.

Meer Audi