BMW
Alles wissen

Tweedehands BMW i8 kopen?

Tweedehands BMW i8: in alles een extreme hybride

Hybrides hebben voor lang niet alle autoliefhebbers dezelfde aantrekkingskracht als supercars. En dat is ook wel te begrijpen. Waar bij de gemiddelde supercar schaamteloos is ingezet op extreme prestaties boven al het andere - zoals comfort, praktische toepassingen en prijs - heeft een hybride auto al snel de naam keurig en verantwoordelijk te zijn. Emotie versus het verstand. Maar sinds de introductie van de BMW i8 in 2014 is die wereld van verschil overbrugd door een tweedehands auto die het beste van beide autotypes combineert: een extreme hybride. Aan de ene kant is het een supercar met een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,8 seconden, 362 pk en een ronduit futuristisch uiterlijk. Aan de andere kant is het een plug-in hybride, die ruim een derde van het vermogen opwekt in twee krachtige elektromotoren en een verbruik van slechts 2,1 liter per 100 kilometer (1 op 48). Al met al bedient de i8 op die manier zowel coureurs als milieuliefhebbers op hun wenken.

Van het concept naar de praktijk

De BMW i8 is eigenlijk een vreemde eend in de bijt voor BMW. Dat komt omdat de eerste sportwagen met middenmotor, de M1 uit 1978, een grote flop bleek. Toch hebben de autobouwers uit Beieren het nu weer aangedurfd, en dat komt vooral omdat deze auto niet als een BMW in de markt wordt gezet, maar als een BMW i. Deze hybride BMW's werden voor het eerst in productie genomen met de i3, die ongeveer een halfjaar voor de i8 te koop was. Die gewijzigde marketing had veel succes. Zo zijn er diverse conceptversies en prototypes van de i8 geweest die onder veel publieke belangstelling werden getoond op autoshows en zelfs in grote Hollywoodfilms. Ten opzichte van deze vroege versies is de versie die in productie is genomen vooral een gemiddelde. Soms lag de focus namelijk op extreem lage uitstoot, soms op extreme sportprestaties, en uiteindelijk is daar met de definitieve productieversie van de i8 een fraaie balans in gekomen.

Een uiterlijk dat niet alleen futuristisch, maar ook functioneel is

Deze auto is een tweezits coupé, maar niet één die eruitziet als de meeste anderen. Sommige aspecten van het zeer opvallende uiterlijk zijn ook vooral bedoeld om op te vallen, zoals de vleugeldeuren, de grote wielen en de roofdierachtige voorlampen. Maar eigenlijk is het uiterlijk vooral een kwestie van natuurkunde, of om specifiek te zijn, aerodynamica. Zo zijn zowel de opmerkelijk lage voorkant als de strakke lijnen van de achterkant speciaal ontworpen om zo weinig mogelijk luchtweerstand te hebben. Dat lage ontwerp zorgt overigens ook voor een zeer goede wegligging, zoals van een sportwagen verwacht mag worden.

De i8: een uitstekende hybride, een uitstekende sportwagen

Ondanks de extreme specificaties van de BMW i8 is ook nog rekening gehouden met de bestuurder. Het rijcomfort is zeer hoog, zoals bij een luxueuze BMW past, en het interieur is voorzien van tal van moderne snufjes om het gemak voor de inzittenden nog te verhogen. Bovendien heeft deze tweedehands auto een rijbereik van 700 kilometer, hetgeen een grote plus is ten opzichte van sommige andere elektrische auto's. De i8 is, kortom, een zeer complete auto, een uitstekende hybride én een uitstekende sportwagen.