Citroen
Alles wissen

Tweedehands Citroen Berlingo kopen?

Citroën Berlingo: betaalbaar gebruiksgemak

De eerste Citroën Berlingo verscheen in 1997 op de markt. Het was een compacte bestelauto die Citroën samen met Peugeot (dat de Peugeot Partner tegelijkertijd introduceerde) ontwikkeld had als opvolger voor de Citroën C15. Niet lang daarna kwam de Berlingo ook als personenauto op de markt, met de typeaanduiding Multispace. Het model is, weliswaar met diverse faceliften, nog steeds in productie en ook zeer populair als tweedehands auto.

Die populariteit dankt de Citroën Berlingo vooral aan zijn betaalbaarheid en zijn vele gebruiksmogelijkheden. Met de bestelauto is het voor bedrijven gemakkelijk manoeuvreren in binnensteden en goedkoop om kleine bestellingen te vervoeren. Als personenauto is de Berlingo populair vanwege de flexibiliteit. In een handomdraai verandert dit model van een royale 5-persoons gezinsauto met 675 liter bagageruimte in een vervoerder van bijna alles wat denkbaar is, met een bagageruimte van maar liefst 2.650 liter. Als de achterbank wordt verwijderd, ontstaat er zelfs een laadruimte met vlakke vloer van 3.000 liter.

Van besteleend tot Berlingo

Citroën heeft een lange geschiedenis als producent van compacte bestelauto's. De fabriek die in 1905 door André Citroën, zoon van Nederlandse immigranten, in Parijs werd opgericht, begon in 1919 met de productie van auto's. De eerste bestelauto was de Citroën TUB, die van 1939 tot 1946 in kleine hoeveelheden werd geproduceerd. Van 1947 tot 1982 produceerde Citroën de HY, een bestelbus met markante golfplaten carrosserie. Bijna gelijktijdig, in 1948, verscheen de eerste Eend op de markt en niet veel later volgde de eerste besteleend: de Citroën AZU. Deze werd in 1978 opgevolgd door de bijna identiek vormgegeven Acadiane. In 1984 vormde de introductie van de C-serie een opvallende facelift. Die werd 13 jaar later nog eens dunnetjes overgedaan met de introductie van de Citroën Berlingo.

Drie generaties Berlingo's

Toen de Berlingo in 1997 op de markt kwam, was dat in de vorm van zowel een bestelauto als een personenauto. De wagen was op dat moment beschikbaar met een 1.4 liter benzinemotor en een 1.9 liter dieselmotor. Al snel kwamen daar meer versies bij: een 1.1 liter 60 pk-benzinemotor, een 1.6 liter 110 pk-benzinemotor, een 1.8 liter 90 pk-benzinemotor en dieselversies van 1.6, 1.8 en 2.0 liter die respectievelijk 75, 59 en 90 pk leverden. De bestelversie is doorgaans uitgerust met een dieselmotor, terwijl de Berlingo Multispace, de personenauto, meestal op benzine rijdt.

De eerste versie (Berlingo I) kreeg in 2002 een update, waarbij zowel aan het interieur als het exterieur enkele aanpassingen werden gemaakt. Een compleet nieuwe versie van de Citroën Berlingo, de Berlingo II, verscheen in 2008 op de markt. Een compleet vernieuwde carrosserie zorgde voor een luxere uitstraling, terwijl binnenin ook verbeteringen werden aangebracht. Op motorisch gebied was deze Berlingo II van een nieuwe generatie. Met benzinemotoren van 1.2 of 1.6 liter, die meer vermogen leverden terwijl ze schoner en zuiniger waren, bleek de tijd niet te hebben stil gestaan. Ook de 1.6 liter dieselmotoren die in deze versie in diverse varianten werd geleverd, presteerde beter dan die uit de eerste generatie. Dit maakt vooral de Berlingo II tot een zeer gewilde tweedehands auto. Nieuwe faceliften volgden in 2012 en 2015, terwijl voor 2018 een nieuwe generatie, de Berlingo III wordt verwacht.

Meer Citroen