Citroen
Alles wissen

Tweedehands Citroen C3 kopen?

Citroën C3: compacte auto

Het Franse Citroën is een belangrijke fabrikant van auto's, die sinds de oprichting in 1919 veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van zowel de personenwagen als de bestelbus. Een van de meer recente hoogtepunten in de collectie is de Citroën C3. Deze compacte auto uit de economyklasse werd eind vorige eeuw ontwikkeld en in 2001 gelanceerd op de autobeurzen van Frankfurt en Bologne. In januari 2002 kwam hij in de verkoop. Uitgevoerd als vijfdeurs hatchback heeft men bij dit model kiezen uit diverse motoren. De personenwagen is leverbaar met een 1,1-, 1,4- of 1,6 liter benzinemotor, en tevens verkrijgbaar als dieselauto met een 1,4- of 1,6 liter motor. Hij werd gepromoot als de opvolger van de Citroën Saxo, waarvan het laatste exemplaar in 2003 uit de fabriek reed.

Comfortabel, veilig en met volop bagageruimte

De Citroën C3 is voorzien van veel gemakken, waaronder stuurbekrachtiging, elektrisch bedienbare ramen en centrale vergrendeling. Heel praktisch is ook het inschuifbare en in hoogte verstelbare stuurwiel. Verder voldoet de wagen aan de belangrijkste veiligheidsvoorschriften, met bijvoorbeeld airbags voor elk van de vijf zitplaatsen en een ABS-remsysteem. Wat verder opvalt aan deze vrij kleine auto is de grote laadruimte. Die bedraagt 300 liter, en is middels het neerklappen van de achterbank uit te breiden tot 500 liter. In 2003 verscheen een variant van de Citroën C3, te weten de Pluriel. Deze kan van een gesloten auto worden omgebouwd tot een pick-up of cabriolet, en wordt gezien als de opvolger van de tot 1988 geproduceerde Citroën Méhari.

Latere uitvoeringen van de Citroën C3

Na de tegenvallende verkoopresultaten van de Pluriel, kwam in 2004 de stoerder ogende C3 XTR op de markt. De auto valt op door zijn glazen panoramadak. Een jaar later werd in de vorm van de C3 VTR een sportvariant met bredere spatborden en 16-inch velgen uitgebracht. Voorjaar 2009 kwam de C3 Picasso op de Nederlandse markt. Deze mini-SUV biedt plaats aan zeven inzittenden en heeft 500 liter bagageruimte. Een geheel gereviseerde versie van de standaard Citroën C3 werd in september 2009 gelanceerd tijdens de jaarlijkse autobeurs in Frankfurt. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote voorruit, die chauffeur en bijrijder een zichthoek van 80 graden biedt. Dankzij de getinte bovenrand wordt voorkomen dat de zon al te fel naar binnen schijnt.

Recentere updates en aanpassingen

Als een van de pioniers binnen de autobranche zit men bij Citroën ook tegenwoordig niet stil. In maart 2013 werd tijdens de autobeurs van Genève opnieuw een aangepaste C3 gepresenteerd. Deze heeft onder andere een efficiëntere aandrijving, waarbij gekozen kan worden voor een PureTech 68-, 82- of 110 S&S-motor. Een laag brandstofverbruik en een beperkte uitstoot van CO2 zijn de kenmerken van deze motoren. De Citroën C3 is nog altijd in productie, en er zijn er sinds 2002 miljoenen van verkocht. Het aanschaffen van een tweedehands auto van dit type hoeft dus niet al te moeilijk te zijn.