Dacia
Alles wissen

Tweedehands Dacia Duster kopen?

Occasion Dacia Duster - ruime SUV voor on- en off-road

Dacia Duster werd geïntroduceerd tijdens de 2010-editie van de Autosalon van Genève in Zwitserland. Deze kleine SUV van het automerk Dacia staat bekend om zijn grote laadvermogen, die ongeveer 475 liter bedraagt. Wanneer de achterbank wordt ingeklapt, kan dit zelfs worden uitgebreid tot 1600 liter. In 1999 nam de Franse autofabrikant Renault het van oorsprong Roemeense Dacia over. Vooral in Rusland, Centraal-Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika wordt deze auto daarom ook als Renault Duster verkocht. En niet elke tweedehands Dacia Duster hoeft het recent ontwikkelde type te betreffen. In de jaren 80 werd de Roemeense ARO10 al eens als exclusieve off-road SUV op de markt gebracht onder dezelfde naam, onder meer in Groot-Brittanië. Daarnaast is er sinds 2015 middels de Renault Duster Oroch een pickup-versie van verkrijgbaar in Zuid-Amerika.

Uiteenlopende Duster-modellen

In de Dacia Duster-serie zijn meerdere varianten verschenen, te weten de Ambiance, de Lauréate en de Prestige. De eenvoudigste versie is de Ambiance, die onder andere beschikt over een ABS-remsysteem, stuurbekrachtiging en ESC (Elektronische Stabiliteits Controle). Deze ESC geeft de auto een veiligere wegligging, zelfs onder minder gunstige omstandigheden. Het model Lauréate heeft daarnaast extraatjes als elektrisch bedienbare buitenspiegels en een handbedienbare airco. De Prestige is een luxere uitvoering, met bijvoorbeeld een multimedia- en navigatiesysteem en een met leer bekleed stuur. De Duster is leverbaar met zowel twee- als vierwielaandrijving. De 4x4 SUV's zijn voorzien van het all-wheelsysteem van Nissan. Hiermee kan worden gekozen uit meerdere aandrijvingsvormen, waaronder 2x4.

Dacia Duster nieuwe stijl

Herfst 2013 werd op de autobeurs van Frankfurt in Duitsland een gerestylde Duster-SUV gepresenteerd. Met een gemoderniseerde grille en nieuw vormgegeven koplampen, onderging vooral de voorzijde van de auto een make-over. Maar dit waren niet de enige veranderingen aan het model. Ook het interieur werd grondig onder handen genomen. Behalve dat het dashboard een ander design kreeg, werd de auto tevens uitgerust met een andere motor. De TCe 125 turbobenzinemotor in de vernieuwde Duster zorgt voor minder CO2-uitstoot en maakt zuiniger autorijden mogelijk. Het brandstofverbruik van de 125 pk-motor bedraagt ongeveer 1:16. Verder zijn er gebruikte auto's van dit type met een dCi 110 dieselmotor. Deze hebben een verbruik van ruim 1:19. De Dacia Duster Série Limitée Robust is een aparte uitgave met een TCe 125 benzinemotor.

Volgende generatie in aantocht

Wie van plan is om een tweedehands auto van dit type van na 2013 aan te schaffen, kan onder de kap overigens ook nog een andere motor aantreffen. Voor de benzinemodellen die destijds in Nederland werden uitgebracht, werd namelijk gebruikgemaakt van een 1,6 liter 16V 105 pk-motor van Renault. De kans op het vinden van een occasion van dit merk en model is daarbij vrij groot, de Duster is een relatief veel verkochte auto. In de loop van 2016 wordt de volgende generatie van de Dacia Duster verwacht, met plaats voor maximaal zeven personen.

Meer Dacia