Fiat
Alles wissen

Tweedehands Fiat Doblo kopen?

Fiat Doblo: een bestelbus met pit en karakter

De Fiat Doblo werd gelanceerd in 2001. De Doblo is een bestelbus die wordt gebouwd bij Tofaş in het Turkse Bursa. Behalve in Turkije worden er ook Doblo's gebouwd in Noord-Korea onder de naam Pyeonghwa Ppeokkugi en in Brazilië. De Fiat Doblo is verkrijgbaar als bestelbusje, als Break en als Pick-up.

De eerste generatie: 2001-2010

De eerste generatie Fiat Doblo is verkrijgbaar in zowel een diesel- als benzine-uitvoering. De benzine-uitvoering beschikt over een motor van 1.2-1.6 liter (48-76 kW) en een vermogen van 65 tot 120 pk. De eerste generatie van de Doblo kwam in 2001 op de markt en is als tweedehands auto verkrijgbaar in drie varianten: S, SX en ELX. Kort na de lancering volgde ook een gesloten bestelbus-variant. In 2004 voldeed Fiat aan de toenemende vraag onder gezinnen naar een zevenzitter in familie-uitvoering, namelijk de Doblo Family. Dit model kreeg een facelift in 2005, waarbij onder meer de voorkant van de auto werd voorzien van een sportievere touch.

De tweede generatie: 2010 en later

De tweede generatie Doblo verscheen in 2010 en is eveneens afkomstig van het platform van Tofas. De Doblo wordt ook wel verkocht als Opel Combo door badge-engineering, ofwel het op de markt brengen van hetzelfde automodel onder een andere merknaam. Dit is vooral het geval met betrekking tot de Noord-Amerikaanse markt. De tweede generatie Fiat Doblo is verkrijgbaar in twee verschillende lengtes en dakhoogtes. De motorkap, de lichtblokken en de grille kregen een fraaie restyling. Aan de achterzijde werd de auto voorzien van nieuwe lichtblokken. Ook het interieur kreeg een upgrade. De tweede generatie Doblo is verkrijgbaar in drie varianten: Pop, Street of Lounge.

In vergelijking tot de eerste generatie Doblo zijn vooral de materialen en het afwerkingsniveau sterk verbeterd. De lange versie met verhoogd dak biedt gezinnen en vakantiegangers een gunstige hoeveelheid been- en bagageruimte. Voor de kortere versie geldt dat men eerst de achterbank moet opklappen om te kunnen genieten van een zee van ruimte. De zevenzitter neemt een flinke hoeveelheid bagageruimte weg. Voor de personen op de derde rij is het wel schipperen met de beenruimte. Niettemin heeft de tweede generatie Doblo enkele comfortabele wijzigingen ondergaan.

Technisch is de auto verbeterd en ook de ophanging is gewijzigd. De versnellingsbak schakelt lichter en de geluidsisolatie is beter. De motor is onaangepast gebleven: de Fiat Doblo is verkrijgbaar als 1.6 Multijet diesel met 90 of 105 pk, als 1.4 16V-benzine met 95 pk of als 1.4 T-Jet op aardgas van 120 pk, met een verbruik van 4,9 kg gas/100 km. Los daarvan kan gekozen worden voor een handgeschakelde vijf- of zes versnellingsbak.

De Doblo als tweedehands auto

De Doblo is nieuw verkrijgbaar, maar doet het ook uitstekend als occasion. De Doblo Cargo is een betrouwbare bedrijfswagen met een relatief energiezuinige motor. Het royale laadvermogen maakt een aanhanger soms geheel overbodig. Op een volle tank kan wel 1.000 à 1.200 km worden gereden. Dankzij de comfortabele familie-uitvoeringen komt deze alleskunner nu voor iedereen binnen bereik.