Ford
Alles wissen

Tweedehands Ford Mustang kopen?

Klassieker op de tweedehandsmarkt

De Ford Mustang werd halverwege de jaren 60 in productie genomen en is een van de meest iconische wagens van Ford. Vernoemd naar het Amerikaanse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, valt de Mustang vooral op door het bijzondere uiterlijk. Dat was ten tijde van de eerste modellen al zo en is met de huidige generatie nog steeds het geval. In combinatie met zijn aantrekkelijke prijs is het dan ook niet zo vreemd dat de Ford Mustang al snel een populaire auto werd. Na zijn presentatie in april 1964 zijn er in het eerste jaar maar liefst 600.000 exemplaren van verkocht. Van 1965 tot 1967 werd de auto ook door Ford Nederland geassembleerd. Dankzij de populariteit van het type besloten diverse andere autofabrikanten om soortgelijke coupé- en cabrioletmodellen te ontwikkelen. De Mustang blijft echter het onbetwiste paradepaardje onder de pony cars uit dat tijdperk.

Ford Mustang: van pony car naar muscle car en luxeauto

'Pony car' is een overkoepelende benaming die in de jaren 60 in de Verenigde Staten is geïntroduceerd. De term wordt gebruikt voor betaalbare, compacte en sportief uitziende personenwagens. Aanvankelijk was de Mustang inderdaad ook een auto met bescheiden afmetingen. Tussen 1967 en 1973 kwamen echter steeds loggere en grotere modellen op de markt, waaronder de zogeheten 'muscle cars'. Deze ontwikkeling ging uiteindelijk ten koste van de snelheid en performance. In 1974 vond een restyling van de Ford Mustang plaats, waarbij werd teruggegrepen op de kleinere ontwerpen uit de beginperiode. De Mustang II was vooral een luxeauto, gemaakt om te kunnen concurreren met Japanse en Europese autotypes.

Nieuwe ontwikkelingen rond de Mustang

In de jaren 80 onderging de Mustang enkele kleine veranderingen. Deze betroffen onder meer een facelift van de voor- en achterzijde van de wagen. In 1993 vond met de introductie van de vierde generatie de eerste grote aanpassing in jaren plaats. Zo werd het V8-motorblok dat al drie decennia meeging vervangen door een nieuwere 4,6 liter (281 cid) SOHC V8. Eind jaren 90 werd dit gevolgd door een uitwendige restyling, waardoor de auto scherpere contouren kreeg. Met de vijfde generatie in 2005 liet Ford zich juist inspireren door het gestroomlijnde fastback-design van eind jaren 60. Een gebruikte auto van het Mustang-type uit deze jaren heeft dus weer een meer authentieke uitstraling. Een goed voorbeeld daarvan is de Ford Mustang Shelby, die werd geïnspireerd op het gelijknamige model dat tot 1971 werd gemaakt.

Moderne tweedehands auto met vertrouwde look

Ondanks een hang naar het verleden bij de ontwikkeling van de recente Mustang-generaties, wordt de huidige tijd natuurlijk ook niet vergeten. Het verleden komt vooral tot uitdrukking in het uiterlijk van de wagen, maar motorisch en qua veiligheid voldoen Mustangs vanzelfsprekend aan alle moderne milieu- en kwaliteitseisen. De zesde generatie werd in 2014 in productie genomen en beschikt over alle technische snufjes die men van een eigentijdse personenauto mag verwachten, zoals stabiliteitscontrole en en ABS-remsysteem. De moderne Ford Mustang is verkrijgbaar in tien uitvoeringen.