GMC
Alles wissen

Tweedehands GMC kopen?

Meer Modellen

Meer carrosserievormen

GMC: Amerikaanse oerkracht

GMC, de afkorting voor General Motors Company, staat ook bekend als GMC Truck en is als onderdeel van het General Motors-concern voornamelijk verantwoordelijk voor de productie van vrachtwagens, bussen, pick-up trucks en SUV's. Het waren de gebroeders Grabowsky die in 1900 in Amerika's belangrijkste autostad Detroit hun eerste vrachtwagen assembleerden. In 1904 namen ze de naam Rapid Motor Vehicle Company aan en produceerden ze naast vrachtwagens ook politieauto's, lijkwagens, bussen en bestelwagens. In 1909 nam General Motors een meerderheidsbelang in Rapid en uiteindelijk werd binnen General Motors de GMD-divisie opgericht, waarvan Rapid deel ging uitmaken. Hoewel voor dit label de vrachtwagendivisie de belangrijkste is, zal het verdere verhaal zich met name concentreren op de personenauto's die de fabriek heeft geproduceerd. Dit zullen met name de SUV's en de voorlopers ervan zijn.

Een aantal interessante modellen

Wat zeker het vermelden waard is, is de rol die deze divisie van General Motors tijdens de oorlog speelde. De CCKW, een van de bekendste militaire trucks uit de oorlogsjaren, is ontwikkeld door General Motors Company, net zoals de DUKW, een amfibievoertuig dat onder meer bij de landing in Normandië en bij het oversteken van de Rijn een cruciale rol vervulde. Naast SUV's en pick-up trucks heeft deze divisie nog één belangrijke auto voor de particuliere markt ontwikkeld. De Motorhome, die het tussen 1972 en 1978 produceerde. De Motorhome week af van de standaard camper omdat het als één geheel werd gebouwd. Daarmee was het ook geschikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld comfortabel vervoer waar veel ruimte en luxe gevraagd werd. Veel Motorhomes zijn dan ook te vinden met compleet op maat gemaakte interieurs, afhankelijk van de doeleinden van de eerste bezitter. Het meest gebouwde model had een lengte van 7,9 meter. Onder de naam Suburban zijn in de jaren tussen 1937 en 2000 een aantal SUV's gebouwd en zowel onder het GMC- als Chevrolet-label op de markt gebracht, met de generieke naam Suburban. Veel van de modellen van de eerste generatie werden gebruikt door de National Guard, terwijl de tweede generatie populair was als vervoermiddel voor militairen. De meest recente generaties staan ook bekend onder de naam Yukon XL.

Een GMC als tweedehands auto

Wie op zoek is naar een mooie SUV van GMC als tweedehands auto zal tegen het feit aanlopen dat ze ook onder het label van Chevrolet zijn uitgebracht, vaak met een afwijkende naam. Zo wordt de Tracker niet alleen uitgebracht door General Motors Company, Chevrolet, maar ook door Suzuki. Zo is de Chevrolet Tahoe vrijwel identiek aan de Yukon van General Motors Company en kan met de Jimmy van General Motors ook de Chevrolet Blazer bedoeld worden. Ook de hypermoderne pick-up truck Canyon wordt door Chevrolet onder de naam Colorado geleverd. De eerste generatie, die gemaakt is tussen 2004 en 2012, is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Japanse concurrent Isuzu. De nieuwste versie wordt geleverd met 3,6-liter LFX V6-motor en heeft een vermogen van 305 pk.