Honda
Alles wissen

Tweedehands Honda Jazz kopen?

Honda Jazz: een wereldwijd populaire vijfdeurs hatchback

De Honda Jazz, ook op de markt gebracht als de Honda Fit, is een vijfdeurs subcompact (kleiner dan de compact en vaak niet langer dan 4.191 mm) met voorwielaandrijving. De auto wordt sinds 2001 op de markt gebracht door fabrikant Honda, dat thans de derde generatie bouwt. Wereldwijd wordt de Jazz in tien fabrieken, verspreid over acht landen, gebouwd en op de markt gebracht. Medio 2013 waren er al 5 miljoen stuks verkocht. Honda gebruikt voor de Jazz hetzelfde wereldwijde platform voor compacte auto's als die van City, Airwave, Mobilio, Mobilio Spike, Freed en Freed Spike. De fabrikant gebruikt de naam Jazz in Europa, Oceanië, het Midden-Oosten, Afrika en de meeste delen van Azië. In Japan, China en Zuid-Amerika is de naam Fit gangbaar.

Grote hit bij introductie in 2001

De Honda Jazz debuteerde in juni 2001 in Japan en werd meteen een grote hit. Bij de introductie in datzelfde jaar werd het model in Japan Auto van het jaar. In december 2001 was het de Toyota Corolla qua verkoopcijfers voorbij gestreefd. In 2002 stond de Jazz negen van de twaalf maanden op de eerste plaats qua verkoop. De Jazz werd ook in Europa (begin 2002), Australië (eind 2002), Zuid-Amerika (begin 2003), Afrika en Zuidoost-Azië (2003), China (september 2004) en Mexico (eind 2005) geïntroduceerd. De brandstoftank van de Jazz lag onder de voorstoel en de compacte achterwielophanging maakte het mogelijk de achterbank heel laag op te vouwen, om een flexibele ruimte te creëren die groot is voor zijn klasse. Een productiemodel voor de Verenigde Staten en Canada debuteerde op 8 januari 2006 op de North American International Auto Show in Detroit.

Veranderingen

De tweede generatie Jazz debuteerde in oktober 2007 op de Tokyo Motor Show. Bij de introductie in 2007 won het voor de tweede keer de Japan Auto van het jaar Award. Dit voertuig heeft een langere wielbasis dan zijn voorganger en is breder en langer. De totale hoogte is ongewijzigd, terwijl de interieurhoogte toenam met 0,3 inch. De cabine werd voorzien van een groter volume en de capaciteit van de bagageruimte nam af van 21,3 naar 20,6 kubieke voet (0,58 m3). Noord-Amerikaanse modellen zijn iets langer. De derde generatie behoudt het concept van de vorige generaties, vooral de in het midden gelegen brandstoftank en het interieurconcept, zoals Magic Seating. De carrosserie is vernieuwd en is voorzien van een langere wielbasis, meer beenruimte achterin en meer ruimte voor de passagiers ten opzichte van de vorige generatie.

Briljant interieur

De Honda Jazz wordt geleverd met een 1.3 of 1.5 liter 4-cilinder motor. Hoewel de maten hetzelfde waren als die van de tweede generatie Jazz, hadden ze een geheel nieuw design. Het vermogen en koppel werden verhoogd, desondanks werden het brandstofverbruik en de uitstoot minder. De Jazz heeft, net als veel Honda's, een van de beste ontwerpen qua opklapbare achterbanken. Deze kan in slechts enkele seconden opgeklapt worden tot een zeer grote bagageruimte. De rugleuning van de voorste passagiersstoel kan helemaal naar beneden worden versteld. Het briljante interieur (de bestuurder en de passagier zitten op de brandstoftank, waardoor er vloerruimte vrij is), de enorme bagageruimte en de gemakkelijke bestuurbaarheid van de Honda Jazz zijn indrukwekkend genoeg om de aankoop van een tweedehands auto te overwegen.

Meer Honda