Jeep
Alles wissen

Tweedehands Jeep Renegade kopen?

Jeep Renegade: Amerikaans rijden op zijn Europees

Sinds 1987 is Jeep onderdeel van Fiat Chrysler. Het Amerikaanse bedrijf bestond echter al sinds de jaren 40 van de twintigste eeuw. Er rolden destijds Jeeps van de band, die voornamelijk door militairen werden gebruikt. Bij de Jeep gaat functionaliteit voor comfort, al is hier de laatste jaren wel verandering in gekomen. In 1970 bracht de autofabrikant de Jeep CJ-5 Renegade uit. Het was de eerste keer dat de naam Renegade gebruikt werd. Deze CJ-5-versie had onder andere witte 8 inch velgen en simpele zwarte strepen op de zijkanten van de motorkap. De afgelopen decennia zijn er verschillende andere uitvoeringen geweest van de CJ-5 en CJ-7 die de modelnaam Renegade droegen. In 2014 kwam de nieuwste Jeep Renegade uit. Deze lijkt weinig op de oudere modellen.

Stoere Amerikaan met Europese onderdelen

De Jeep Renegade uit 2014 doet zijn naam eer aan: ꞌrenegadeꞌ betekent namelijk 'afvallige'. Voor deze Jeep is voor het eerst een Fiat-motor gebruikt. Ook wordt deze Jeep niet in Amerika, maar in Italië geproduceerd. In dat opzicht is de Renegade duidelijk het zwarte schaap van de familie. In de auto zitten nog vele andere Fiat-elementen. Met een Grand Cherokee of Wrangler is deze Jeep dan ook niet te vergelijken. Aan de ene kant kan dit een nadeel zijn, maar aan de andere kant levert het ook voordelen op: de Renegade is kleiner en zuiniger dan zijn grote broers, zodat het een auto is waar ook in een klein en drukbevolkt land als Nederland prima gereden kan worden.

Specificaties van de Jeep Renegade

In zowel 2014 als 2015 zijn er versies van de Renegade op de markt gebracht. Neem de Renegade 2.0 Multijet: een auto met vierwielaandrijving en een 2.0 liter 4-cilinder turbodieselmotor. Met een topsnelheid van 196 kilometer per uur en een vermogen van 170 pk is dit de snelste versie. Voor wie het vooral om het uiterlijk van de auto te doen is en niet om de snelheid, is de 1.4 MultiAir een goede optie. Voor sommige Jeep-liefhebbers zal deze auto een doorn in het oog zijn, want deze auto heeft 'slechts' voorwielaandrijving. Vanuit de gedachte dat de meeste bestuurders van een Jeep waarschijnlijk nooit offroad gaan rijden, is het een vrij logische keuze van het automerk. De kosten van de MultiAir liggen namelijk een stuk lager dan die van bijvoorbeeld de Multijet. Dit zorgt ervoor dat het rijden in een Jeep voor meer mensen binnen handbereik komt.

De Jeep Renegade als tweedehands auto

Hoewel de Jeep een wat duurdere auto is, levert dit juist een voordeel op bij het zoeken naar een tweedehands auto. Degenen die het geld hebben voor een nieuwe Jeep hebben namelijk ook vaak het geld om iedere paar jaar de auto in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Er zijn hierdoor relatief veel recente tweedehands Jeeps op de markt. De Jeep Renegade is daarom het overwegen waard. Een compacte SUV met indien gewenst een tweedelig panoramisch schuif-kanteldak: dat is Amerikaans rijden op zijn Europees.