Kia
Alles wissen

Tweedehands Kia Soul kopen?

Kia Soul: markante verschijning, ruimtewonder van formaat

De Kia Soul ziet in 2005 het levenslicht als conceptcar op de gezaghebbende Amerikaanse autobeurs van Detroit. Het duurt tot 2009 voordat de auto in Nederland geïntroduceerd wordt onder de noemer Urban Crossover. Het is een compacte ruimteauto met een lekker markant voorkomen en trekjes van een SUV. Opvallend is z'n hoge voorruit - volgens Kia 13,5 hoger dan vergelijkbare auto's bieden - die een panoramazicht op de weg belooft. Hij dankt zijn naam aan Seoul, de stad waar Kia het hoofdkantoor heeft gevestigd en het feit dat de auto volgens zijn ontwerpers een echte ziel heeft. De vijfdeurs hatchback krijgt in 2012 een facelift en sinds 2014 heet hij de Soul EV en is hij alleen nog te rijden als vol-elektrische variant.

Van brandstofmotor naar elektrische Soul

Bij zijn introductie is de Kia Soul te rijden met zowel een 1,6 liter benzine- als dieselkrachtbron met beide 126 pk aan vermogen. Na de facelift in 2012 komt daar een 103 kW (140 pk) sterke benzinemotor voor in de plaats. Een gretige motor met voldoende pit,toont de praktijk aan. De Soul EV die vanaf 2014 de honeurs waarneemt heeft een elektromotor die goed is voor 81 kW (110 pk). Met een volle batterij moet de elektrische Soul volgens de NEDC-cyclus 212 kilometer ver reiken, al zegt Kia zelf netjes dat de praktijk-actieradius zo'n 160 kilometer is. De Soul EV legt de nadruk op luxe. Zo wordt hij alleen geleverd als Executive Line waarbij onder Dual Zone Climate Control, stoelverwarming, een navigatiesysteem, achteruitrijdcamera en cruisecontrol standaard zijn.

Tweedehands auto met bravoure

De 4,10 meter lange Kia Soul richt zich met zijn stoere en onderscheidende voorkomen en personaliserings-mogelijkheden vooral op een jong publiek, maar is dankzij z'n hoge zit ook populair bij oudere autorijders. Vast staat dat het een occasion is die met zijn jongensachtige bravoure velen kan bekoren. Wat de Kia Soul eveneens tot een gewilde tweedehands auto maakt is het feit dat Kia standaard zeven jaar garantie geeft op elke Kia. Dus ook al is de Soul al een paar jaar gebruikt, de garantie is nog in tact. Een tweedehands Soul biedt verder de mogelijkheid om de auto te rijden met een brandstofmotor, want de huidige versie is als gezegd alleen met een volledig elektrische aandrijving te bestellen.Het bagagevolume van de Soul is van huisuit dik 280 liter, maar met de achterbank neergeklapt loopt de laadcapaciteit op tot 891 liter. Meer dan voldoende voor de wekelijkse boodschappen en kleine verhuizingen. De Kia Soul van na de facelift beschikt in de duurdere uitvoeringen over dagrijverlichting met LED-clusters en LED-richtingaanwijzers. De gefacelifte versie is bovendien ietsje langer dan z'n voorganger en oogt breder - ofwel stoerder - dankzij grotere luchtinlaten en bredere mistlichten. De Soul van de eerste generatie kent verschillende uitrustingsniveaus, waarbij de 'X' de basisversie is en de 'X-ecutive' de topuitvoering. Na de facelift is er nog een versie; de Rhythm.