Lotus
Alles wissen

Tweedehands Lotus Elise kopen?

Lotus Elise: de populairste Lotus ooit

De Lotus Elise is een open sportauto van het Britse merk Lotus. In 1995 werd de auto gepresenteerd onder de naam M1-11. Uiteindelijk bleek ze een reddende engel voor Lotus. Als ze niet succesvol zou zijn, dan moest de fabriek zijn deuren sluiten. Maar inmiddels is de Elise toe aan haar vierde generatie en is in 2015 haar twintigjarig bestaan gevierd met een speciale editie. De Elise is de populairste Lotus ooit. In net geen negen jaar tijd zijn er 20.000 exemplaren van verkocht. Als tweedehands auto zie je de Elise niet in overvloed.

Lichtgewicht

De kracht van de Lotus Elise is haar lichte gewicht. Het chassis is van gelijmd aluminium en de carrosserie is van polyester, die volgens het door Lotus zelf ontwikkelde VARI-procedé wordt gegoten. De eerste Elise woog net geen 700 kilo. In de loop van de tijd is de auto zo'n 170 kilo aangekomen, maar dat is niet te merken als je het gaspedaal intrapt. De Lotus Elise vond dan ook al snel haar weg naar het circuit. De eerste exemplaren werden voorzien van een 1,8 liter benzinemotor uit de Rover K-serie van 118 pk. Daarmee trekt ze in 5,5 seconden op van 0 naar 100 km/uur en bereikt de wagen een topsnelheid van 200 km/uur. Het aerodynamische uiterlijk van de Elise is vormgegeven met het typisch Britse subtiele gevoel voor klasse.

Vier generaties Lotus Elise

In 2001 kwam de Elise S2 uit. Over het uiterlijk van deze nieuwe versie zijn niet alle liefhebbers het eens. De auto heeft scherpere lijnen, waardoor ze minder vriendelijk oogt dan haar voorgangster. Het uiterlijk van de Elise S (2006) oogt weer even vriendelijk als de eerste Elise. Vanwege het verlies van de Rover K-series motoren kon Lotus geen instapmodel voor de Elise meer maken. Ze rijdt met een 136 pk sterke T-Sport motor van Toyota. De 111 R wordt ook aangedreven door de T-Sport motor, en die haalt 192 pk. In 2008 verschijnt de Lotus Elise SC (Super Charged), de snelste productie-Elise ooit van Lotus. Een compressor zorgt ervoor dat de motor 220 pk haalt. De belijning is weer iets aangescherpt en de Elise SC heeft een nieuwe achterspoiler en nieuwe lichtmetalen wielen.

Bijzondere modellen

Van de Lotus Elise zijn verschillende derivaten gemaakt, zoals de gesloten coupé Exige en de Opel Speedster die door Lotus in samenwerking met Opel is ontwikkeld. Zeldzaam is de Elise Sports Racer, waarvan wereldwijd slechts 199 exemplaren zijn gebouwd. De Elise Eco (2008) is doortrokken van duurzaamheid. Naast gerecyclede materialen is er hennep gebruikt voor onderdelen van de carrosserie en ecologische wol voor de bekleding. In het dak zitten twee zonnepanelen die stroom leveren aan de elektrische systemen. De Elise Clark type 25 SC is zeer zeldzaam: daarvan zijn er slechts 25 naar Nederland gegaan. De wagen is gebouwd ter herdenking aan de in 1968 omgekomen Lotus F-1 coureur Jim Clark. In 2009 verscheen de Elise Club Racer, die is gebaseerd op de Elise S. Hiervoor gebruikte Lotus klassieke kleurenschema's uit de jaren 60.