Mazda
Alles wissen

Tweedehands Mazda 2 kopen?

Mazda2: een kleine maar zeer succesvolle auto

De Mazda2 is een compacte auto met voorwielaandrijving, vervaardigd door de Japanse fabrikant Mazda Motor Corporation. Deze auto wordt sinds het voorjaar van 2003 gebouwd en is de opvolger van de Mazda Demio. Vanaf het moment dat deze Mazda op de markt kwam, bleek het een succesvolle kleine auto met kopers over de hele wereld. Dit model heeft drie generaties gekend. De eerste generatie was gebaseerd op het platform van de Ford Fiesta '02 en gericht op het ontwerp van zijn voorganger, de Mazda Demio. Een opvallend kenmerk van de Mazda2 was de hoge cabine, die destijds nog ongebruikelijk was voor een kleine auto. Dit model werd gebouwd in de Spaanse Almussafes Ford-fabriek in Valencia.

Tweede en derde generatie

Op 20 oktober 2007 vond in Duitsland de introductie plaats van de tweede generatie. Deze was 4 centimeter korter en had als basis hetzelfde nieuwe platform van de Ford Fiesta sinds 2008. Als productielocatie werd uitgekozen Ujina in Hiroshima, Japan. In tegenstelling tot de eerste generatie had het nieuwe model alle kenmerken van een kleine auto, zonder ook maar iets dat op een mini-van leek, zoals de hoge cabine van de eerste generatie. Niet alleen was dit model korter, maar woog het ook ongeveer 100 kg minder, met als gevolg een afname van het brandstofverbruik.

Bij de introductie werd deze Mazda in eerste instantie geleverd als een vijfdeurs versie. Een driedeurs versie, genaamd Sport, werd op de Geneva Motor Show in 2008 geïntroduceerd. De verkoop hiervan vond in juni van datzelfde jaar plaats. De derde generatie werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs in het najaar van 2014. Het model heeft naast een nieuw uiterlijk geheel nieuwe motoren, gebaseerd op technologie van de Mazda Skyactiv. Deze generatie Mazda wordt geproduceerd in de fabriek Hofu in Japan en is sinds januari 2015 alleen beschikbaar als vijfdeurs hatchback in Europa.

Zuinig brandstofverbruik

De Mazda2 wordt aangeboden met een 1.5 liter benzinemotor en een 1.5 liter dieselmotor. Het zuinige brandstofverbruik is indrukwekkend, zo niet toonaangevend. Op de weg is het een geweldige auto om in te rijden. De besturing is nauwkeurig en de versnellingsbak is opmerkelijk soepel en nauwkeurig. Binnenin maakt de Mazda grote indruk met een strak, modern en gemakkelijk te gebruiken dashboard. De versnellingspook en het verwarmingscontrolesysteem zitten hoger dan in andere kleine hatchbacks. Deze functies zijn hierdoor eenvoudiger te bereiken en het zorgt bovendien voor een beschermd gevoel.

Voor de passagiers is er zowel voorin als achterin een indrukwekkende hoeveelheid hoofd- en beenruimte, terwijl de bagageruimte in grootte identiek is aan die van de Vauxhall Corsa en Volkswagen Polo. Voor een dergelijke kleine auto is er een behoorlijke hoofd- en schouderruimte en veel beenruimte op de achterbank. Dit maakt het mogelijk om met vier volwassenen comfortabel te reizen. De Mazda2 is een zeer stijlvolle super-mini met een moderne uitstraling, een boeiende rijervaring en een reeks zuinige motoren. Dit Mazda-model is te goed om als tweedehands auto te negeren.