Mazda
Alles wissen

Tweedehands Mazda MX-5 kopen?

Mazda MX-5: de meest verkochte open 2-zitter ter wereld

Toen in april 2016 de miljoenste Mazda MX-5 van de lopende band rolde, werd nog eens onderstreept wat al jaren duidelijk was: de MX-5 is de meest verkochte open 2-zitter ter wereld. Het model, dat in 1989 op de markt verscheen, is ook zeer populair als tweedehands auto.

Eerste generatie: 1989-1997

Voordat de eerste generatie Mazda MX-5 het levenslicht zag, waren er vele jaren van ontwikkeling voorbijgegaan. De toenmalige uitvoerend directeur van de Japanse autofabrikant, Kenichi Yamamoto, besprak eind jaren 70 de teloorgang van de kleine sportwagen met journalist (en later Mazda-medewerker) Bob Hall. Zij zagen een gat in de markt, dat leidde tot diverse vormstudies, prototypen en uiteindelijk tot de allereerste generatie: de Mazda MX-5 NA. Het eerste model, dat in 1989 verscheen, had karakteristieke inklapbare koplampen en werd geleverd met een 1.6 liter benzinemotor met een vermogen van 116 pk. In 1994 kwam er ook een 1.8 liter motor beschikbaar, die 131 pk leverde. Vanaf 1995 werd het vermogen van de 1.6 liter motor voor de Europese markt verlaagd tot 90 pk. Zo hoopte men een breder publiek te trekken.

Tweede generatie: 1998-2005

De tweede generatie, de Mazda MX-5 NB, kwam in 1998 op de markt. Tot verdriet van veel MX-5 fans verdwenen de inklapbare koplampen, om plaats te maken voor wat klassieker gemodelleerde plastic lampen. Ook de chromen deurgrepen moesten eraan geloven. Daarvoor in de plaats kwamen exemplaren die in de kleur van de carrosserie gespoten waren. De 1.6 liter motor kreeg een vermogen van 110 pk, die van 1.8 liter 141 pk. Bij een facelift in 2002 werden de koplampen, de mistlampen, het front, het audiosysteem, de stoelen, de middenconsole en de kofferbakverlichting aangepast. Deze versie werd MX-5 NB FL genoemd of ook wel Mark 2.5.

Derde generatie: 2006-2014

In 2006 verscheen de derde generatie, de MX-5 NC of Mark 3. De carrosserie was wat ronder door bolvormige wielkasten aan de voorzijde, maar bleef herkenbaar als die van een MX-5. Wel werd het interieur flink gemoderniseerd en kwam er een stalen klapdak beschikbaar, naast de vertrouwde softtop die bij de eerdere generaties aanwezig was. De motoren werden een stuk krachtiger: er kon gekozen worden voor een 1.8 liter motor met 126 pk of een 2.0 liter met 162 pk. Deze aanpassingen hadden een toename van het gewicht van de auto tot gevolg. In 2008 volgde een facelift met een grotere grille en nieuw vormgegeven bumpers. Ook aan de vormgeving van de verlichting werd gesleuteld.

In september 2014 werd de Mazda MX-5 ND geïntroduceerd, de vierde generatie. Het zwaartepunt van de carrosserie lag bij deze versie wat lager en de auto was iets breder en korter dan zijn voorgangers. Hierdoor werd deze versie 100 kg lichter. De MX-5 ND is leverbaar met een 1.5-liter/131 pk-motor en een 2.0-liter/160 pk-exemplaar. Beide motoren beschikken over een 6-versnellingsbak.

De Mazda Miata MX-5

Op de Amerikaanse markt heetten de eerste twee generaties Mazda Miata MX-5. Alleen de achterkant van deze modellen verschilde van de Europese versie. Omdat veel MX-5's uit Amerika werden geïmporteerd als tweedehands auto, rijden nu in Nederland auto's van beide typen rond. Vanaf de derde generatie werd het verschil tussen de Amerikaanse en de Europese versies opgeheven. Miata of niet, een gebruikte MX-5 blijft zeer gewild als gebruikte auto.

Meer Mazda