Mitsubishi
Alles wissen

Tweedehands Mitsubishi ASX kopen?

Mitsubishi ASX: de derde generatie RVR

Mitsubishi bracht zijn derde generatie Mitsubishi RVR uit als een compacte crossover, die begin 2010 werd geïntroduceerd op de Japanse markt. De naam RVR wordt echter alleen gebruikt in Japan en Canada. In Europa, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Australië, China, Maleisië, Taiwan, Rusland en de Filippijnen wordt dit model verkocht als de Mitsubishi ASX, een afkorting van Active Sports Crossover. En in de Verenigde Staten en Indonesië als de Mitsubishi Outlander Sport. In Puerto Rico is zowel de naam ASX als Outlander Sport gangbaar.

Kleiner en zuiniger

De Europese Mitsubishi ASX werd tentoongesteld op de Genève Motor Show in maart 2010, terwijl de Noord-Amerikaanse Outlander Sport RVR werd onthuld op de 2010 New York International Auto Show. De ASX is gebaseerd op het ontwerp van het Mitsubishi Concept-cX prototype, dat voor het eerst werd tentoongesteld op de Frankfurt Motor Show in 2007. Het betekende een terugkeer naar het oorspronkelijk concept, waarbij een platform werd gebruikt voor de langere Mitsubishi Outlander. De capaciteit werd teruggebracht tot vijf inzittenden en bepaalde onderdelen van de langere Outlander werden gebruikt. Dit gaf blijk van het zakelijk besluit om Mitsubishi terug te laten keren naar het concept van kleinere, zuinigere auto's ten faveure van grotere, op vrachtwagen gelijkende voertuigen. Tijdens de 40e Tokyo Motor Show in september van datzelfde jaar vond de introductie van de Mitsubishi ASX plaats.

Verschillende modellen per land

Tussen de diverse modellen Mitsubishi ASX zijn er enkele verschillen. De Aziatische RVR wordt aangedreven door de 4B10 1.8 liter benzinemotor, gekoppeld aan een INVECS-III continu variabele transmissie. Voertuigen die in Noord-Amerika, Singapore, China, Indonesië, Maleisië, Filippijnen en Australische worden verkocht, krijgen de grotere 4B11 2.0 L, terwijl de Europese ASX gebruikmaakt van een nieuwe 4A92 1.6 liter benzinemotor. In Europa en Australië is de 4N13 1.8 L direct inject turbodieselmotor ook beschikbaar als optie. De hele reeks benzinemotoren 1.6 L (117 pk), 1.8 L (140 pk) en 2.0 liter (150 pk) wordt aangeboden op de Russische en Oekraïense markt.

Mitsubishi heeft zich geconcentreerd op het benadrukken van het brandstofverbruik en lage emissies van de RVR-modellen, als onderdeel van het bedrijfsplan om zich te herpositioneren als een fabrikant van kleinere en efficiëntere auto's. Dit in tegenstelling tot de eerder succesvolle grote SUV's. In Australië kreeg de ASX van ANCAP een 5 op de gradatie van 1 tot 5 sterren voor veiligheid.

Betrouwbaar als tweedehands auto

De zachtere vering van de Mitsubishi ASX zorgt voor een soepele rit en de besturing is vrij licht. Het maakt de ASX een gemakkelijke auto om in de stad mee te rijden. De ASX wordt ook beschouwd als Mitsubishi's versie van de Nissan Juke en Qashqai. De auto is weliswaar niet zo praktisch als de laatste en nauwelijks zo trendy als de eerste, maar het heeft enige offroad-capaciteiten en de auto rijdt comfortabel. De ASX verslaat de Nissan Qashqai als het gaat om de ruimte en uitvoerbaarheid, met een ruime cabine en 12 liter meer bagageruimte dan de Qashqai. De ASX is een goede en betrouwbare auto, wat bij de aankoop van een tweedehands auto zeker een pre is.

Meer Mitsubishi