Mitsubishi
Alles wissen

Tweedehands Mitsubishi Space Star kopen?

Mitsubishi Space Star: van bijna groot naar heel klein

De naam van de in 1998 in productie genomen Mitsubishi Space Star zegt lang niet alles. Het was in naam weliswaar een ruimtewagen, maar dan wel in compacte vorm. De Space Star schuurde niet alleen tegen de MPV aan, maar had ook veel van de kenmerken van een stationwagen in zich. Een MPV die concurrenten kende als de Honda Jazz, Fiat Multipla, Citroën Xsara en de Renault Scénic. Waar de wat grotere modellen MPV vaak een lengte van ongeveer vijf meter hadden, moest de Space Star het doen met bijna een meter minder. Het model borduurde voort op de Mitsubishi Carisma. Dat dit model lange tijd zo veelgevraagd was in Nederland, kwam mede omdat deze van de productielijnen van NedCar in Born afkwam. In 2005 werd de productie van de 'oude' Space Star beëindigd, maar in 2013 dook de naam opnieuw op. De naamgeving was gelijk de enige overeenkomst, want de nieuwere modellen hebben totaal niets meer weg van de midi-MPV uit de eerste generatie.

Opvolger van de Carisma

Met de productie van de eerste generatie van de Mitsubishi Space Star borduurde Mitsubishi voort op de Carisma, een model dat eveneens enige tijd in Born werd vervaardigd. De Mitsubishi Space Star was vanaf het begin leverbaar in drie motorvarianten: de 1.3 en 1.8 GDi-benzinemotoren en een 1.9TD-dieselmotor. Die laatste leverde 102 pk en was van Renault-makelij. Deze uitvoering was mede daarom ook niet in Nederland leverbaar. De benzinemotoren (4 cilinders, zestien kleppen) waren wel standaard van Mitsubishi. In 2002 werd de Space Star grondig onder handen genomen en op meer dan twintig elementen gewijzigd. Belangrijkste was de verandering van de GDi-motoren naar de MPi-motoren. De kostprijs van het model werd hiermee aanzienlijk gedrukt, al was deze uitvoering vanwege andere verbeteringen wel honderd euro duurder dan zijn voorganger. De aan het arsenaal toegevoegde 1.8 HP-diesel werd voorzien van directe brandstofinspuiting en een tussenkoeler. Ook het interieur onderging meerdere wijzigingen. Het werd veel strakker en moderner van vorm, maar ontbeerde nog altijd zaken die je doorgaans wel in een MPV aantreft, zoals uitneembare stoelen.

Een compacte opvolger

In 2005 werd de productie van deze Mitsubishi Space Star beëindigd en leek het model geen opvolger meer te krijgen. Al lagen er wel enkele varianten op de tekentafel, waarbij de Mitsubishi Colt als uitgangspunt werd genomen. Daarvan werd niets meer vernomen, zodat het lang duurde voordat de naam weer opdook in de advertenties. De hang naar voordelige modellen (in verband met belastingvoordeel) resulteerde in een heel compacte versie van de Mitsubishi Space Star, die qua vermogen veel minder levert dan de grotere voorganger. Het model is wel veel zuiniger, waarbij met een normale rijstijl niet meer dan 1 op 25 wordt gereden. De standaarduitrusting is heel compleet. De oudere modellen Space Star zijn als tweedehands auto nog verkrijgbaar en voldoen vanwege hun Nederlandse historie aan de hang naar nostalgie. Dat is met de kleine opvolger natuurlijk veel minder het geval.