Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel Zafira kopen?

Opel Zafira: een gewilde auto

De Opel Zafira is het ruime model van Opel. Deze zogenaamde Multiple Purpose Vehicle (MPV) rijdt sinds 1999 op onze wegen rond. In veel Europese landen wordt het model onder de Opel-vlag verkocht. In andere landen kom je hem tegen als Vauxhall, Chevrolet, Subaru en Holden. Bijzonder bij de Zafira is dat hij na een paar handelingen plaats biedt aan 7 personen.Opel zette deze ruimteauto in de markt toen hij nog heel weinig concurrentie had. Hij werd gebouwd op het onderstel van de Opel Astra G. Alleen Renault ging Opel al vooraf toen zij met haar met Renault Scénic dit segment introduceerde. Toen de Zafira eenmaal rondreed, kwamen ook merken als Toyota, Mazda en Volkswagen met een vergelijkbaar model.

Het eerste type Zafira

Het eerste model Zafira werd door Opel tot 2005 geproduceerd. Het is nog steeds een gewilde tweedehands auto. Doordat er voor 7 personen zitplaatsen zijn, kan met veel mensen tegelijk worden gereisd. Rijden er inderdaad zoveel mensen mee, dan moet wel worden gelet op het totaal gewicht waarmee de auto mag worden beladen. Zijn alle plaatsen bezet, dan is de overblijvende bagageruimte met 150 liter wat aan de matige kant.Ondanks zijn wat vierkante vorm rijdt de Opel Zafira zeker niet log. De lijn van motoren begint met 1.6 16V en is in de loop van de jaren aangevuld met 1.8, 2.0 en 2.2 motoren, waarvan het vermogen oploopt tot 200 pk. Ook dieselmotoren vonden hun plek in het eerste type Zafira. De 2.0 tot 2.2 motoren lopen in vermogen op tot 125 pk.

Een nieuwe Zafira in 2005

In 2005 werd Zafira type B in de markt gezet. De bodemplaat groeide mee en was nu afkomstig van de Opel Astra type H. Innerlijk en uiterlijk van de Opel Zafira B werden flink gemoderniseerd en het model was met nog krachtiger motoren te verkrijgen. Vanaf de 1.6 motoren met 105 pk liep de motorisering op tot 2.0 motoren met 240 pk. Ook werd deze Zafira geproduceerd met 2.2 motoren van 150 pk en enkele later ontwikkelde 1.6 motoren van 94 tot 150 pk. Ook dieselmotoren van 1.7 of 1.9 cilinderinhoud vonden hun plek in deze modellenlijn. De nieuwprijs van de Opel Zafira bleef aantrekkelijk en het zevenpersoons karakter bleef behouden. Wel blijkt de 1.6 motor van 105 pk wat licht om de auto voldoende snel te laten optrekken. Met het rijgedrag van dit type Zafira zat het opnieuw weer helemaal goed.

Zafira vanaf 2011

Een flinke upgrade van het model vond plaats in 2011. De nieuwste Opel Zafira ziet er indrukwekkend uit maar blijft in de uitgangspositie ietwat zwak gemotoriseerd. Dit geldt dan met name voor de 1.4 turbo motor met 120 pk, die de ruim 1500 kilo wegende auto maar net naar behoren kan trekken. Gelukkig loopt de lijn van motoren op tot 1.6 turbo met 200 pk aan boord. Ook diesel 1.6 of 2.0 kunnen in deze tweedehands auto zijn ingebouwd. Het interieur is ook bij dit model weer mooi en praktisch vormgegeven. De auto ligt veilig op de weg, maar schakelt soms wat hakerig. Met het verbruik van brandstof springt deze Zafira heel netjes om.