Porsche
Alles wissen

Tweedehands Porsche Cayenne kopen?

De Porsche Cayenne: geen standaard Porsche

De Porsche Cayenne is geen flitsende sportauto, maar een robuuste SUV (Sports Utility Vehicle) die door zijn afwijkende formaat in niets lijkt op de rest van het Porsche-arsenaal. De auto heeft qua lijnvoering veel weg van de Audi Q7 en de Volkswagen Touareg en dat is een logisch gevolg van het samenwerkingsverband dat Porsche aanging met Volkswagen bij de ontwikkeling van de Porsche Cayenne. Het model dat in 2002 op de markt verscheen, werd dan ook voor Europa gemaakt bij de Volkswagen-fabrieken in Bratislava en Leipzig. Het was de eerste Porsche met een V8-motor sinds het verdwijnen van de Porsche 928 in 1995.

De eerste generatie

Hoewel er bescheiden verwachtingen waren bij de lancering van de Porsche Cayenne, werd het toch vrij prijzige model snel populair. Aanvankelijk produceerde men uitsluitend de door de V8-motor aangedreven Cayenne S en de Cayenne Turbo, later werd de VR6 toegevoegd, evenals de dieseluitvoeringen. Het basismodel was voorzien van een 3.2 liter VR6-motor, goed voor 250pk. De Cayenne S beschikte over een 8-cilinder motor. Dat was goed voor een topsnelheid waarvoor de andere modellen van Porsche zich overigens zouden schamen, zo'n 150 kilometer per uur. In 2006 verscheen ook een Turbo S-versie welke de concurrentiestrijd moest aangaan met de Mercedes ML 63 AMG. In de loop der jaren kregen de diverse versies herhaaldelijk een update, zoals het Turbo-model dat in 2008 tijdens de autoshow van Beijing werd gelanceerd. Ook verschenen er soms speciale uitvoeringen zoals de Cayenne S Transsyberia, waarvan er aanvankelijk slechts 26 werden vervaardigd om deel te nemen aan de Transsyberia Rally. Later kwam er ook een productieversie op de markt, al verscheen ook deze van 405pk voorziene uitvoering slechts in een gelimiteerde versie van 600 exemplaren. Als tweedehands auto zijn ze dus bijzonder spaarzaam te vinden.

De huidige generatie

Vanaf 2011 kwam de tweede generatie van de Porsche Cayenne in omloop. Deze versie is langer (bijna vijf meter) dan de voorgangers en wijkt in veel opzichten af. Zowel de voor- als de achterruit loopt schuiner af, er is sprake van een aflopende daklijn, op de deur gemonteerde spiegels, kleinere ramen aan de achterzijde, aangepaste koplampen geïnspireerd door de Carrera GT, achterlichten die doorlopen tot de achterklep van de auto, LED-dagverlichting en een sterk vernieuwd interieur. Dit is sterk gebaseerd op de Porsche Panamera. Door het toepassen van lichter materiaal (aluminium en magnesium) is dit model liefst 250 kilo lichter dan de voorganger. Van deze tweede generatie werd niet alleen een dieseluitvoering, maar ook een hybride versie op de markt gebracht.

Een heel complete wagen

De standaardversie van deze Porsche Cayenne is al heel compleet, met zaken die je van een dergelijk model mag verwachten, zoals cruise control, lederen bekleding (ook van het stuurwiel) of universele garagedeur-opener. Dit model is uiterst geschikt voor gezinnen. Wie de Cayenne S aanschaft krijgt er ook nog een zonnedak bij en wie nog wat dieper in de buidel tast, heeft de Cayenne GTS-versie met onder meer optionele achteruitrijcamera. De Turbo (S)-versie is helemaal het neusje van de zalm met onder meer navigatiesysteem met stemherkenning, verwarmde achterstoelen en een zes-CD-wisselaar. Kortom, deze riante SUV, die voorzien is van allerlei moderne snufjes, is geen alledaags voertuig. Een Porsche waardig!