Porsche
Alles wissen

Tweedehands Porsche Panamera kopen?

Porsche Panamera: sportieve luxe

Porsche, de Duitse fabrikant van supersnelle sportwagens, opereert sinds het begin van deze eeuw op een breder deel van de markt. In 2003 werd immers de Porsche Cayenne geïntroduceerd, een ruime en multifunctionele SUV. In 2009 volgde de Porsche Panamera, een eveneens ruime, luxe en ook sportieve auto om lange afstanden mee af te leggen. Als GT concurreert de Panamera met auto's als de Aston Martin rapide, de Mercedes CLS, de Maserati Quattroporte en de BMW 6-Serie. De sportwagen veroverde meteen zijn plek in deze markt en is nog steeds, ook als tweedehands auto, populair.

Een ander model, maar wel een echte Porsche

De Porsche Panamera is een ruime vijfdeurs hatchback, die geleverd wordt met achterwielaandrijving of als 4-wheel drive. De carrosserie wordt geproduceerd door Volkswagen, dat om gewicht te besparen veel aluminium gebruikt. Zo zijn de motorkap, de achterklep, de wielkasten en de deuren van dit lichte materiaal. Het uiterlijk van de Panamera heeft veel weg van een verlengde Porsche 911. De samenwerking met Volkswagen is overigens niet vreemd. Samen met VW ontwierp Porsche al voor de Tweede Wereldoorlog de KdF-Wagen, de latere VW Kever. Sinds 2012 is Porsche zelfs onderdeel van het Volkswagen-concern.

Het eerste basismodel van de Panamera beschikte over een 3.6 liter V6-benzinemotor met een vermogen van 300 pk. Daarnaast waren er versies met V8-motoren, met of zonder turbo. Het topmodel, de Porsche Panamera Turbo S, beschikte over een vermogen van maar liefst 550 pk. In 2011 kon de Panamera ook uitgerust worden met een 3 liter V6-dieselmotor met eerst 250 pk en later 300 pk. Alle versies werden geleverd met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of als automaat. Met topsnelheden van 250 of 300 km per uur en een acceleratie van 0-100 in ongeveer 5 seconden blijft de Panamera natuurlijk wel een echte Porsche.

Facelift in 2013

In 2013 kreeg de Panamera een facelift. De belangrijkste aanpassingen waren een bredere achterruit en nieuw ontworpen achterlichten. Ook kwam er een verlengde versie (met twee stoelen in plaats van de achterbank) en een hybride model, de Porsche Panamera S E-Hybrid. Naast deze hybride bleven de bestaande benzine- en dieseluitvoeringen beschikbaar. Het interieur van de Porsche Panamera is van een klasse die men verwacht bij een luxe GT in de duurdere prijsklasse. Lederen kuipstoelen zorgen voor een optimaal comfort tijdens lange autoritten, als optie is een viervoudige airco beschikbaar. Deze kan zelfs in de achterstoelen individueel worden bediend. Op de middenconsole zit een touchscreen bedieningspaneel voor de meest geavanceerde hulpmiddelen.

Ook als gebruikte auto in trek

Ondanks zijn betrekkelijk korte geschiedenis, wordt de Porsche Panamera volop aangeboden als tweedehands auto. Eigenaren van auto's in dit segment wisselen regelmatig van vierwieler, hoewel het niet waarschijnlijk is dat ze snel op de Panamera uitgekeken zullen zijn. De concurrentie met zijn soortgenoten kan hij uitstekend aan, zowel op het gebied van prestaties als qua comfort en uiterlijk. Lang zal een gebruikte Panamera niet te koop staan. Wie er één wil bemachtigen zal goed moeten opletten en snel moeten handelen.

Meer Porsche