Rover
Alles wissen

Tweedehands Rover kopen?

Rover, een Brits succesverhaal

De geschiedenis en het succesverhaal van dit beroemde Britse automerk begon in Coventry in 1885. John Kemp Starley en William Sutton begonnen met de productie van fietsen. De Safety Bicycle was de eerste fiets met gelijke wielen, waarbij het achterwiel aangedreven werd door een ketting. Eigenlijk is dit ontwerp de basis geworden voor elke moderne fiets. Later brachten ze ook motorfietsen op de markt. De eerste motorfiets uit 1903, de Imperial, had nog een typisch autostuur. De latere modellen waren uitgerust met de motorsturen die we vandaag de dag nog steeds zien. Speciaal voor het leger van tsaristisch Rusland ontwikkelden ze een motorfiets met 499 cc cilinderinhoud maar vanaf 1924 verlegde Rover de focus op het vervaardigen van auto's.De eerste elektrische auto bouwden ze in 1888. Deze ging nooit in productie en het zou meer dan honderd jaar duren voordat elektrische auto's een comeback maakten. In de beginjaren bouwde de fabriek relatief eenvoudige auto's, zoals de Six uit 1910, of de 8HP 2-zitter uit 1904. Een groter model was bijvoorbeeld de Tourer uit 1926, met plaats voor vier personen.

De naoorlogse periode

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelde de fabriek over op het produceren van vliegtuigmotoren voor de oorlogsindustrie. Na de oorlog, toen metaalschaarste een acuut probleem was, zorgden ze met innovatieve technieken voor nieuwe constructies, wat leidde tot de productie van een voertuig dat leek op de Amerikaanse jeeps. Dit voertuig, bekend onder de naam Land-Rover is een van de grootste commerciële successen geworden. In samenwerking met British Leyland en Jaguar ontwikkelden ze nieuwe modellen, met meer nadruk op luxueus rijden. Bekende modellen uit die tijd zijn onder meer de P5 en P6 saloons met V8-motor uit aluminium. Ook de chique P4 80 verdient vermelding. Vanaf eind jaren zestig brak een tijd van fusies en reorganisaties aan. Rover werd onderdeel van British Leyland Motor Corporation en werd later verkocht aan British Aerospace, die het in 1994 weer doorverkocht aan BMW. In die tijd brachten ze de 600-serie uit en de succesvolle Rover 75. In 2005 ging het bedrijf failliet. Het merk Land-Rover is op dit moment in bezit van het Indiase Tata Motors.

Een aantal interessante modellen

Wie geïnteresseerd is in de modellen van na 1994 kan prima terecht bij het online aanbod van occasions. Voor een mooi model uit de jaren vijftig of eerder, zal het noodzakelijk zijn om tweedehands auto's in het circuit van verzamelaars in de gaten te houden.Interessant is de Rover 75, een luxueuze zakelijke auto, gebaseerd op de 600-serie. Uitgebracht in zowel diesel- als benzineversie met cilinderinhoud van 2,5 liter, 2,0 liter en de latere milieuvriendelijkere 1,8 liter won dit model een aantal internationale designprijzen. Deze auto is uitgebracht als Mark I, geproduceerd tot 2003, en de Mark II, van 2004 tot 2005. Een kleiner model was de Rover Streetwise, speciaal ontworpen voor stedelijk verkeer. Deze stond aan de basis van de huidige MG 3 SW, geproduceerd door MG en het Chinese Nanjing en SAIC.