SEAT
Alles wissen

Tweedehands SEAT Ibiza kopen?

SEAT Ibiza, al meer dan 30 jaar een succes

SEAT's eerste eigen model

De SEAT Ibiza is al sinds 1984 het succesnummer van SEAT. Compact en als hatchback vormgegeven spreekt de auto een enorme groep kopers aan. Dit geldt zowel voor degenen die op zoek zijn naar een nieuwe als naar een tweedehands auto. De Ibiza heeft inmiddels vier generaties voorgebracht. Het eerste ontwerp werd door de fabrikant zelfstandig ontwikkeld. Het bedrijf had zich enkele jaren ervoor losgekoppeld van Fiat en zocht voor de motorisering de samenwerking met Porsche. De lijnen van de auto werden getekend door het vermaarde Italiaanse ontwerpbureau Italdesign Giugiaro.

Driedeurs en later ook vijfdeurs

De eerste SEAT Ibiza was te verkrijgen met twee verschillende benzinemotoren van respectievelijk 1.2 liter met 63 pk en 1.5 liter met 85 pk. Ook was er een dieselmotor beschikbaar van 1.7 liter. Was de Ibiza tot 1987 standaard een driedeurs auto, in dat jaar werd ook een vijfdeurs versie geïntroduceerd. In 1991 werd het uiterlijk van de Ibiza enigszins aangepast en kwamen er een 1.3 en 1.7 benzinemotor bij. De eerste generatie van de Ibiza gold in zijn tijd als een comfortabele auto. Van dit model zijn circa 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Generatie twee vanaf 1993

Generatie twee van de SEAT Ibiza verscheen in 1993 op de weg. Inmiddels was het merk helemaal ingelijfd bij het Volkswagen concern. De driedeurs en vijfdeurs hatchback had een veel moderner uiterlijk met een dieper liggende grill en knipperlichten die naast de koplampen waren geplaatst. Ook de lijn van motoren werd helemaal vernieuwd. Voor benzine was er de 1.3, 1.4, 1.6 en 1.8 motor en bovendien de sportieve 2.0 GTi. Ook aan dieselmotoren was gedacht. Bij de Ibiza kon worden gekozen voor een 1.9 model dat een jaar later werd vervangen door een turbo versie. In 1996 en met name in 1999 kreeg de Ibiza een facelift.

Derde generatie vanaf 2002

In 2002 werd opnieuw een nieuwe SEAT Ibiza aan het publiek gepresenteerd. Het model moest een nog bredere groep van gebruikers aanspreken. Tijdens de duur van dit type werd de lijn van motoren verder uitgebreid. In een tweedehands auto van dit type kan een benzinemotor van 1.2, 1.4, 1.6, 1.8 of 2.0 liter liggen. Ook een dieselmotor van 1.4, 1.9 of 1.9 cupra kan onder de motorkap schuilgaan. Het uiterlijk van deze Ibiza werd in 2006 aangepast aan de rest van de modellen van SEAT.

Vierde generatie, ook met TSI motor

In 2008 verscheen de vierde generatie van de SEAT Ibiza. De auto kwam in de vorm van een driedeurs en vijfdeurs model. Onderling was de lijn van beide auto's enigszins verschillend. In 2010 kwam er voor het eerst in het bestaan van de Ibiza een stationwagen uitvoering bij.In de ontwikkeling van deze generatie Ibiza zijn de lijnen naar de Volkswagen Groep duidelijk te onderscheiden. De Ibiza deelt zijn onderstel met de Skoda Fabia en de Volkswagen Polo. De lijn van benzinemotoren loopt van 1.0 tot 1.8 cupra, waarbij verschillende motoren gebruik maken van de compacte TSI techniek van Volkswagen.

Meer Seat