smart
Alles wissen

Tweedehands smart kopen?

Revolutionair design

De Smart is tegenwoordig voor ons een bekende verschijning op de weg. Hij kan zich uitstekend handhaven in het verkeer en ziet er fris uit. Ten tijde van zijn verschijning in 1998 was dit heel anders. De auto vormde een belangrijk onderdeel van een revolutionair concept. De Zwitserse ontwerper en producent van vooruitstrevende horloges, Swatch, besloot een trendy auto te bedenken ter verdere invulling van haar uitstraling als vooruitstrevend designmerk. Hiertoe werd een samenwerking met Daimler aangegaan. De naam Smart is dan ook een samenvoeging van Swatch, Mercedes en Art. Het ging hierbij niet alleen om de auto zelf, want deze maakte onderdeel uit van een grootschalig mobiliteitsconcept. Zo zouden bezitters van deze nieuwe stadscoupé op luchthavens in andere landen direct kunnen instappen in een andere Smart. Ook zou deze nieuwe auto het parkeerprobleem in de grote steden kunnen oplossen. Vooral in Duitsland verschenen speciale parkeerplaatsen in de steden. Die waren slechts half zo groot als een normale plek.

Een groot aantal uitvoeringen

Helaas bleek dit mobiliteitsconcept te hoog gegrepen. Wel zorgde de eerste Smart voor een enorme emancipatie van het tweezits model. Toen bleek dat het eerste model aansloeg volgden direct een flink aantal trendy vormgegeven uitvoeringen. Om te beginnen de cabrio, maar ook de roadster en crossblade waren zeer aantrekkelijk. Bovendien verscheen er een vierpersoons model, de Smart ForFour. Voor de verkoop werden speciale Smartcenters opgericht, die te herkennen waren aan een glimmende glazen flat waarin de af te leveren auto's stonden. In de auto werd een turbo benzinemotor ingebouwd van 599 cc met 45, 55 of 62 pk en 70 pk bij de crossblade. Voor de transmissie werden de auto's uitgerust met een semi-automaat die 5 of 6 standen heeft of een handgeschakelde versnellingsbak. De auto is klein van omvang en haalt daarom een vrij beperkte topsnelheid van 135 kilometer per uur. De motoren in de bouwjaren tot en met 2001 waren vaak gebrekkig en snel aan vervanging toe. In 2001 voerde de producent een flink aantal veranderingen aan de auto door.

Tweede generatie vanaf 2007

In 2007 werd de tweede generatie van de auto gelanceerd. De auto kreeg 20 centimeter extra lengte, waardoor hij veel lekkerder reed. Er kwam meer bergruimte achterin en de auto kon ook iets harder rijden. Bovendien werd de veiligheid een flink stuk verder verhoogd. De auto werd in een groot aantal uitvoeringen gemaakt, met benzinemotoren van 61 tot 98 pk. Ook diesel werd geleverd met 45 pk. Het werd een tweedehands auto waarmee het merk een flinke stap vooruit had gedaan. In 2012 werden ook twee volledig elektrische uitvoeringen geïntroduceerd. Deze auto's zijn handgeschakeld en hebben een actieradius van 145 kilometer.

Nieuwe versie sinds 2014

Het nieuwste model rijdt sinds 2014 op de weg. De motoren zijn opnieuw verbeterd en daarmee ook de topsnelheid. De Smart is er niet alleen als tweezitter maar er is ook een lijn van ForFour uitvoeringen.