Suzuki
Alles wissen

Tweedehands Suzuki Alto kopen?

Suzuki Alto: kleine auto, ooit voor vrouwen gemaakt

De Suzuki Alto werd in eerste instantie ontworpen om een auto voor vrouwen te creëren die gemakkelijk zou zijn om in te rijden. De eerste generatie van de Alto werd geïntroduceerd in Maleisië in 1981 als SS80. Deze naam werd gebruikt voor exportdoeleinden. Geïmporteerd door Kobin Motors, de distributeur op dat moment, was de prijs van deze kleine auto aanvankelijk niet heel aantrekkelijk vanwege de belasting op geïmporteerde auto's. Er waren desondanks vele mensen die de Alto kochten, omdat het model met zijn frameloze achterruit vrij uniek was. De Suzuki Alto was een 3-cilinder 800cc-eenheid met 40 pk en een koppel van 59 Nm. Met een handgeschakelde versnellingsbak werd in 20 seconden van 0 naar 100 km/h gesprint en een topsnelheid van 130 km/h bereikt. De meeste van de sub-1000cc auto's waren door de jaren verdwenen, maar de SS80 bleef beschikbaar tot omstreeks 1984.

Overschakeling naar voorwielaandrijving

Toen de Suzuki Alto werd ontwikkeld, besloten de ingenieurs om over te schakelen naar voorwielaandrijving. Het was een overgangsperiode in motoren, waarbij de oudere modellen met tweetaktmotoren werden vervangen door viertaktmotoren. Ze hadden allemaal 3 cilinders, hoewel er ook een 4-cilindereenheid van 970cc was. Voor de Japanse markt kon de Alto alleen worden verkocht als deze een motor bevatte die niet groter was dan 550cc. Op dergelijke auto's werd namelijk - naast andere voordelen - lagere belasting geheven. Voor exportmarkten installeerde Suzuki grotere motoren en de eerste generatie werd aangeboden met een 3-cilinder 800cc-motor. De volgende generatie van de Alto kwam in 1984 op de markt. Sinds de eerste generatie werd gelanceerd zijn er 4,8 miljoen stuks van de Suzuki Alto verkocht, alleen al in Japan. In andere landen werden er ongeveer 5,2 miljoen stuks verkocht. Daarmee was de Alto een geduchte concurrent van de Fiat 500, Ford Ka, Citroën C1, Toyota Aygo en Peugeot 107.

Goedkope auto met veel grip

De Suzuki Alto is een goedkope stadsauto met veel grip. De Alto wordt geleverd met een 1.0 liter benzinemotor met een vermogen van 68 pk. Ondanks zijn kleine afmetingen en excentrieke 3-cilinder motor, is de Alto - zeker door de lage C02-uitstoot van 103g/km - veel meer auto dan velen zouden denken. Nóg een goede manier om de productiekosten te verlagen is om minder motorkracht te gebruiken. Dat is precies wat de ontwikkelaars van de Alto deden. In plaats van een 1.2 of 1.3 liter motor te gebruiken, kreeg de Alto een 1.0 liter motor. En in plaats van de standaard 4-cilinder motor, blijkt de Alto te scoren met een 3-cilinder motor.

Hoewel het in feite vreemd klinkt, gaat het bij de Suzuki Alto om een mooi stukje techniek en optimale, compacte afmetingen. De auto biedt motorisch een goede balans en het kenmerkende uitlaatgeluid is inmiddels wereldwijd bekend. Met een uitstekend brandstofverbruik, een klein formaat (maakt in de stad parkeren uiterst gemakkelijk), een zeer lage prijs en een goede reputatie is de aanschaf van de Alto als tweedehands auto altijd een prima keuze.