Suzuki
Alles wissen

Tweedehands Suzuki Splash kopen?

Suzuki Splash: een spetter van een ruimtewagen

In 2006 onthulde Suzuki op de autobeurs van Parijs voor het eerst de Splash, een auto op het platform van de Swift, maar staat 9 centimeter hoger op de poten. Het blijkt bij de introductie in 2008 de opvolger van de Suzuki Wagon R+, maar dan met mooie afgeronde hoeken. Met een beetje fantasie is er de vorm van een waterdruppel in te zien. De Splash is een MPV, een familieauto en dan vooral voor jonge gezinnen tot en met vijf personen. De Suzuki Splash is met 3,72 meter compact, maar dankzij de relatieve hoogte is de interieurruimte riant. De Splash is dankzij z'n afmetingen (de wielbasis bedraagt 2,36 meter) bijzonder makkelijk in te parkeren. In 2012 krijgt de vijfdeurs Suzuki Splash een grondige facelift, waarna hij in 2014 afzwaaide en werd opgevolgd door de Suzuki Celerio.

Volwaardige standaarduitrusting

Een tweedehands Suzuki Swift is te rijden met een driecilinder eenliter benzinemotor met 65 pk en een 1.2 benzinekrachtbron met 86 pk. Er is ook een turbodiesel en wel een 1.3 met 75 pk. Stuk voor stuk zijn ze zuinig met brandstof. Een kwartet uitvoeringen is er om uit te kiezen. De 'Base' is zoals de naam doet vermoeden de basisuitrusting, waarna de 'Trend' en 'Comfort' volgen. De meest luxueuze uitvoering is te vinden in de '"Exclusive"'. '"Exclusive"' staat onder meer voor airbags rondom (zes stuks in totaal), elektrische ramen, airconditioning, verwarmbare zitplaatsen, getint glas en lichtmetalen velgen. Op het gebied van actieve en passieve veiligheid scoort de Splash met ABS, elektrische remkrachtverdeler, ESP en brake assist. Ook een automaat is terug te vinden op sommige Splash-modellen.

Ronde vormen, sportieve looks

Sinds de facelift in 2012 is de Splash zes centimeter langer. De groeispurt is vooral te danken aan forse bumperpartijen. Verder is de opgefriste Splash herkenbaar aan de grotere grille. De liefhebber van sportiviteit kiest voor een Suzuki Splash voorzien van het GT-pakket. Dan is er een achterspoiler gemonteerd op de Splash en is de achterbumper voorzien van een zogenaamde 'diffuser-look'. Andere aanpassingen zijn sideskirts en spatbordverbreders. Het GT-plus-pakket doet daar met 16-inch velgen nog een schepje bovenop.

Tweedehands auto met toekomst

De Suzuki Splash heeft in de basis een bagage-inhoud van iets meer dan tweehonderd liter, al biedt een neergeklapte achterbank toegang 1.050 liter. Behoorlijk ruim dus. Als is er nog een belangrijke reden om voor de Splash als tweedehands auto te kiezen. De Splash schopte het namelijk in 2014 tot de meest betrouwbare auto in zijn klasse volgens de Consumentenbond. De Wegenwacht laat daarbij weten dat er slechts kleine euvels bekend zijn bij de Splash. Sterker nog, moederorganisatie ANWB zegt dat de Splash als occasion in bijna alle gevallen een koop is haast zonder risico's. De hoge instap en zit worden ook als belangrijke pluspunten van de Splash gezien. Latere uitvoeringen van de Splash zijn overigens voorzien van een start/stop systeem dat het brandstofverbruik verder terugdringt.l>