Toyota
Alles wissen

Tweedehands Toyota Aygo kopen?

Toyota Aygo: een betrouwbare stadsauto

De Toyota Aygo is een stadsauto die sinds 2005 door de Japanse autofabrikant in Europa wordt verkocht. De miniklasse-wagen is ontstaan uit de samenwerking tussen Toyota en Peugeot/Citroën (PSA). De andere twee varianten uit dit samenwerkingsverband - de Citroën C1 en de Peugeot 107 - zijn even populair als tweedehands auto. De eerste generatie Aygo toonde zich als een tijdloos, betrouwbaar en compact model. Ideaal voor korte ritten en druk stadsverkeer. In 2014 kwam de tweede generatie Aygo op de markt, die nog steeds in productie is. Ook deze occasion is zeer geliefd vanwege zijn compactheid, degelijkheid, lage rijkosten en eigenzinnige uitstraling.

Aygo: het symbool van vrijheid en mobiliteit

De naam ꞌAygoꞌ is afkomstig van ꞌi-goꞌ, ofwel het symbool van vrijheid en mobiliteit. De auto werd in 2005 voor het eerst getoond op de Autosalon van Genève. Medio dat jaar startte de verkoop van deze kleine auto als driedeurs en vijfdeurs hatchback. Er waren twee motoren beschikbaar: een 1.0 liter 3-cilinder benzinemotor (afkomstig van Daihatsu) met 68 pk aan vermogen en een 1.4 liter HDI-dieselmotor met een vermogen van 54 pk. In 2009 onderging de Toyota Aygo zijn eerste facelift. De auto kreeg onder meer een andere voorbumper en transparante achterlichten. In 2012 werd de bumper hoekiger gemaakt en kwam er meer ruimte voor de lichten. De Aygo ging succesvol de concurrentie aan met de Citroën C1, Peugeot 108, Renault Twingo, Volkswagen Up! en Hyundai i10. De autoliefhebber kon daarbij eerst kiezen uit de uitvoeringen Aygo basis, Aygo+ en Aygo Sport en later uit de uitvoeringen Access, Comfort, Dynamic en Aspiration.

Goedkoop rijden in een no-nonsense auto

Er zijn vele gebruikte Aygo modellen op de tweedehandsmarkt verkrijgbaar. En er is veel vraag naar. In het aanbod valt het relatief grote aantal tweedehands Aygo's met hoge kilometrages op, maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn ten opzichte van weinig kilometers op de teller. Korte stads- en boodschappenritjes vragen namelijk veel van een auto. Het is sowieso goedkoop rijden in een Aygo. Men moet alleen niet te veel eisen stellen op het gebied van comfort en rijplezier. De compacte auto heeft een simpele afwerking, is duidelijk hoorbaar op de snelweg, heeft vlakke stoelen, een geringe vering en een hakerige schakeling. Als groot pluspunt is een verbruik van bijna 1 op 18 echter haalbaar.

Compleet vernieuwde Aygo in 2014

Begin 2014 werd in Genève de compleet vernieuwde Toyota Aygo gepresenteerd, met daarbij de slogan ꞌgo fun yourselfꞌ. Het ontwerp was een knipoog naar de Japanse jeugdcultuur, met als doel om meer jongere bestuurders te interesseren voor dit model. De driedeurs- en vijfdeurs hatchback modellen werden uitgerust met een 1.0 liter benzinemotor, goed voor 69 pk vermogen. De keuze aan uitrustingsniveaus was groot, met de versies Aygo x, Aygo x-now, Aygo x-play, Aygo x-pure, Aygo x-cite en Aygo x-clusiv. Begin 2015 werd daar de Aygo x-wave Style aan toegevoegd, voorzien van een vouwdak. De tweede generatie bevat diverse veiligheidsvoorzieningen, zoals een antiblokkeersysteem, elektronische stabiliteitscontrole en Hill Start Assist. Het benzineverbruik is laag. Rijden tussen 1 op 17 en 1 op 21 behoort tot de mogelijkheden.

Met de Toyota Aygo rijdt de bestuurder in een compacte en zuinige tweedehands auto, met soms eigenzinnige kleurcombinaties. Wie een gebruikte Aygo wil, heeft de grootste keuze in het vijfdeurs-aanbod. Het is een ijzersterke auto die lang mee gaat en geschikt is voor uiteenlopende dagelijkse ritjes.