Toyota
Alles wissen

Tweedehands Toyota Corolla kopen?

Toyota Corolla: een moderne klassieker

In alle opzichten is de Toyota Corolla een echte klassieker. Er zijn autoliefhebbers die het model al vanaf de introductie in 1966 rijden, in verschillende varianten. Dat maakt de Corolla mondiaal gezien tot de meest verkochte auto in de historie. Juist deze tevredenheid en populariteit heeft ervoor gezorgd dat Toyota de naam van het model nooit overboord heeft gegooid. Misschien is het imago wat kleurloos, maar de degelijkheid heeft het altijd gewonnen van de vernieuwingsdrang. Daardoor is de Corolla inmiddels toe aan de tiende en elfde generatie, die in Nederland overigens niet meer leverbaar is.

Corolla kreeg al snel rondere vormen

Er is natuurlijk sinds het eerste model van 1966 het nodige gewijzigd. Die eerste uitgave was de opvolger van de Toyota Publica en werd geproduceerd met een 1.1 liter motor, twee jaar later vervangen door een krachtigere 1.2 liter uitvoering. De auto was verkrijgbaar in drie versies: sedan, coupé en stationwagen. De eerste generatie van de Toyota Corolla was nogal hoekig en werd al snel vervangen door de van rondere lijnen voorziene tweede generatie, onder meer leverbaar met een 1.6 liter motor. Dit model kreeg ook een liftbackversie. Waren deze generaties duidelijk herkenbaar aan de naamvoering (E1, E2 of E3), bij de vierde generatie in 1979 werd direct overgegaan naar de E7. Vanaf 1982 was ook de 1.8 liter dieselmotor verkrijgbaar, destijds ook bekend van de Toyota Carina.

Geen generatiekloof tussen modellen

Hoewel de wijzigingen soms niet al te significant waren, was dat wel het geval met de sinds 1983 gemaakte E8-uitvoeringen van de Toyota Corolla. Deze werden met uitzondering van de coupé-versie geleverd met voorwielaandrijving. Tot die modellen was altijd sprake geweest van achterwielaandrijving. In tegenstelling tot andere merken bleef Toyota snel maar bescheiden vernieuwingen aanbrengen. In 1990 werd de injectiemotor geïntroduceerd en twee jaar later - bij de zevende generatie - kreeg de carrosserie een complete facelift met veel vloeiender vormen. Vooral de hatchback-versie (drie- of vijfdeurs) werd in onze regionen heel populair.

Een knapper uiterlijk

De Toyota Corolla werd bij de laatste versies vooral qua uiterlijk en styling aangepast. Veel minder behoudend dan de eerdere generaties, dat vooral bleek uit het fleuriger interieur en de forsere koplampen, die later werden vervangen door kleinere, dubbele koplampen. De nieuwe strategie werd ook duidelijk uit de naamgeving van speciale modellen als de Linea Sol of Linea Luna. Onder de motorkap veranderde niet veel, tot in 2000 de nieuwe VVTi-benzinemotoren werden ingebouwd. Opvallend was het model dat werd opgedragen aan rallykampioen Carlos Sainz: een limited edition van de G6. Van deze G6R zijn er in onze omgeving slechts tweehonderd geleverd. Als tweedehands auto zijn ze dan ook zeer populair, maar alleen moeilijk te vinden voor de pure liefhebber. In 2002 volgde een MPV-uitgave, de Verso. Dat is net als de Avensis Verso een populair model als occasion. Bij de tiende generatie ging de Corolla Verso een eigen leven leiden. Het is in Nederland de laatste bloedlijn van de Corolla, want de hatchback heeft inmiddels de toevoeging Auris gekregen. De Toyota Corolla zelf ging in Nederland - waar de vraag naar sedans duidelijk minder werd - in afgeslankte vorm verder en wordt niet meer geleverd. De oudere modellen blijven echter onverminderd populair.