Toyota
Alles wissen

Tweedehands Toyota Yaris kopen?

Een Europees model

Sinds 1999 rolt de Toyota Yaris van de band. Dit gebeurt niet in Japan, maar in Frankrijk. Het is een compacte hatchback die in ons land van het begin af aan populair is geweest. In een aantal andere landen werd de auto ook als sedan op de markt gebracht. In het jaar 2000 werd de Yaris verkozen tot Auto van het jaar. De auto is volledig in Europa ontworpen en voldeed dus vanaf de start aan alle Europese wensen. Ook de naam is niet verzonnen in Japan, maar werd bedacht door een Duits bureau.

Vooruitstrevend ontwerp, fijn gemotoriseerd

De eerste generatie van de Toyota Yaris was voor zijn tijd heel modern vormgegeven. Ook het binnenwerk was erg vooruitstrevend. In verschillende uitvoeringen van deze tweedehands auto zit een instrumentenpaneel met digitale aanduiding, in tegenstelling tot de conventionele klokken die toen nog heel gangbaar waren. Ook met de motorisering zit het wel goed. De Yaris werd met 1.0 en 1.3 benzinemotoren uitgebracht, terwijl in sommige Europese landen zelfs sportversies met 1.5 benzinemotoren de weg op gingen. Een dieselmotor van 1.4 behoorde ook tot de mogelijkheden. Ook kreeg deze hippe hatchback in het jaar 2000 gezelschap van een groter broertje. Dit was de Toyota Yaris Verso, een kleine MPV die bleef bestaan tot de tweede generatie van de Yaris werd geïntroduceerd.

Tweede generatie met meer binnenruimte

Die tweede generatie kwam in 2005. Het model had een wat rondere vorm en er was veel geïnvesteerd in extra veiligheid. De auto werd als het ware volgestopt met airbags en haalde daarom op veiligheidsgebied de hoogste scores. De Yaris was in lengte, breedte en hoogte een stuk gegroeid en had hierdoor meer binnenruimte aan zijn berijders te bieden. Het model ondervond tijdens zijn levensduur een aantal problemen. Die lagen op het gebied van roest, stoelbekleding en gaspedaal. Ze werden allemaal door middel van terugroepacties opgelost. De motoren in dit nieuwe model leverden iets hogere prestaties. De Yaris was verkrijgbaar met een 1.0 en 1.3 benzinemotor of een 1.4 diesel. In 2007 kwam er in enkele landen een sportversie op de markt met een 1.8 benzinemotor.

Derde generatie, groter, zuiniger en als hybride

De derde generatie kwam in 2011. Deze Toyota Yaris was opnieuw een stuk groter, wat vooral de wielbasis en de bagageruimte ten goede kwam. Een 1.0 benzinemotor met drie cilinders behoorde tot de mogelijkheden. In Nederland kwam de auto met deze motor in het fiscaal gunstige bijtellingsregime terecht. Ook een 1.3 benzine motor was mogelijk en natuurlijk de 1.4 diesel. Heeft deze tweedehands auto een 1.3 motor, dan kan hij zijn uitgerust met een continu variabele transmissie (CVT). In 2012 kwam de Yaris ook als hybride voertuig op de markt.

Facelift in 2014

In 2014 kreeg de Toyota Yaris een X-vormige grill, net als de hippe Aygo. Ook werd de achterzijde uitgerust met ledverlichting. Bovendien werden de motoren qua verbruik en uitstoot verder toegespitst op het milieu.