Volvo
Alles wissen

Tweedehands Volvo C30 kopen?

Gebruikte C30 van Volvo

Nadat de Volvo 480 rond 1995 uit productie werd genomen, duurde het nog ruim tien jaar voordat er een opvolger zou komen. Dit was de Volvo C30, waarvan het conceptmodel begin 2006 werd gepresenteerd op de autobeurs van Detroit. Er waren een paar belangrijke verschillen met de 480 uit de vorige eeuw. Het misschien wel opvallendste aspect aan de C30 was dat hij een grotere wielbasis had, en breder en hoger was. Evengoed was de auto tegelijkertijd ook korter dan zijn voorganger. De vakpers overlaadde de Volvo C30 met lovende kritieken, zodat deze in september in bijna ongewijzigde vorm als productiemodel op de Parijse autobeurs verscheen. Eind 2006 ging de personenwagen in de verkoop.

Gebaseerd op beproefd platform

Net als zijn voorganger is de C30 vormgegeven als compacte driedeurs hatchback met vier zitplaatsen. Het interieur van de auto is daarentegen meer geïnspireerd op de Volvo's S40 en V50, die ten tijde van de lancering van de C30 nog zeker vijf jaar zouden worden geproduceerd. Onder andere het instrumentenpaneel en het stuur laten overeenkomsten zien met het S- en V-model. Als basis voor de Volvo C30, S40 en V50 is gebruikgemaakt van het Volvo P1-platform, een benaming voor de blauwdruk die als uitgangspunt geldt bij het bouwen. Volvo was van maart 1999 tot augustus 2010 onderdeel van Ford, en dit P1-platform is dan ook hetzelfde als het Ford C1-platform. Het wordt gebruikt voor voertuigen in de compacte klasse, en staat bekend om zijn remsysteem, vering, stuurinrichting en features om de veiligheid te vergroten.

Tweedehands auto met veel veiligheidsvoorzieningen

Volvo heeft zelf ook altijd veel aandacht besteed aan de veiligheid van de inzittenden, en de C30 is daar een goed voorbeeld van. Voor extra veilig autorijden is de wagen bijvoorbeeld uitgerust met zaken als een dodehoekcamera, elektronische stabiliteitscontrole (ESC), een ABS-remsysteem, en zij-, voor- en achter-airbags. Op het gebied van de aandrijving bood de Volvo C30 ten tijde van zijn introductie keuze uit vijf benzinemotoren tussen 1,6 en 2,4 liter, twee dieselmotoren van 1,5 en twee liter en een flexifuelmotor van 1,8 liter. Deze laatste was pas vanaf 2007 buiten Zweden verkrijgbaar. In september 2007 werd een zuinigere dieselvariant van de hatchback uitgebracht. De wagen kreeg de typenaam C30 Efficiency, en heeft een meer gestroomlijnde vorm, een dakspoiler, een minder hoog chassis en een andere versnellingsbak.

Facelift van de C30

In 2010 vond een make-over van de Volvo C30 plaats. Hierbij werden het front en de achterkant van een nieuw ontwerp voorzien, en kwamen er andere exterieur- en interieurkleuren beschikbaar. Ook het motorenaanbod onderging een uitbreiding. Een aantal modellen verdween, terwijl andere werden geïntroduceerd. Nieuw waren onder meer de 1,6 liter 115 pk-dieselmotor en een krachtige 2,4 liter 180 pk-diesel. Een jaar later kwam de elektrische Volvo C30 DRIVe Electric uit, terwijl voor de Italiaanse markt een zogeheten Black Design van de auto werd gemaakt. Met slechts 600 exemplaren is deze als tweedehands auto echter behoorlijk zeldzaam.