Volvo
Alles wissen

Tweedehands Volvo XC60 kopen?

Volvo XC60: middelgrote SUV en nieuwe DNA van Volvo

De Volvo XC60 is een compacte SUV van de autofabrikant Volvo, die gebaseerd is op het Volvo P3-platform. Geïntroduceerd in 2008, is de XC60 best verkochte Volvo-auto sinds 2009. Het XC60 concept omvat een glazen dak en een nieuw vormgegeven grille met een veel groter Volvo-logo, samen met de 'V' die is gevormd op de Volvo. De XC60 was de eerste van Volvo's nieuwe DNA, dat langzaamaan is doorgevoerd op de hele modellenreeks.

Het XC60-concept omvatte ook een nieuw schakelmechanisme, een elektronische kofferklep en 20 inch wielen. De auto werd voor het eerst gepresenteerd op de 2007 North American International Auto Show. De verkoop van de XC60 begon in Europa in het derde kwartaal van 2008. De Noord-Amerikaanse modellen gingen aan het begin van 2009 in de verkoop als een 2010-model. De XC60 deelt technologie met de Land Rover Freelander 2007, waarbij gebruik is gemaakt van een aangepaste versie van het Volvo Y20-platform.

Vele veiligheidsfuncties en City Safety als ultieme technologie

De Volvo XC60 omvat de traditionele Volvo-veiligheidsfuncties, zoals een whiplash- en zijdelings beschermingssysteem, stabiliteits- en tractiecontrole, opblaasbare gordijnairbags, Hill Descent Control, Collision Warning met rem, actieve bi-xenon lichten (optioneel op sommige modellen) en gepatenteerde voorkant-, zijkant- en achterzijdestructuren.

De XC60 introduceerde een nieuwe technologische functie, door Volvo City Safety genoemd. Het systeem wordt beschreven als een driversupportsysteem, met als doel het voorkomen of beperken van auto-op-auto botsingen onder de 30 km/h. Dit gebeurt door een sensor, waarmee wordt bepaald of een botsing waarschijnlijk is. In dit geval zal, afhankelijk van de snelheid, het computersysteem de auto voorbereiden om te remmen óf automatisch remmen om een kopstaartbotsing te voorkomen dan wel te beperken.

In 2011 bleek uit gegevens van het Highway Loss Data Institute dat dankzij de City Safety er 27% minder aan claims was wegens schade aan eigendommen, 51% minder vorderingen vanwege lichamelijk letsel en 22% minder claims wegens botsingen van de Volvo XC60 in vergelijking met andere luxe SUV's. De XC60 had ook minder schadeclaims in vergelijking met andere Volvo-modellen die niet over de City Safety-functie beschikken.

Elegante familieauto

In februari 2013 debuteerde Volvo met een vernieuwde versie van de XC60. De vernieuwingen van de buitenkant zijn voornamelijk cosmetisch, met veranderingen in de grille en de voorste rijlichten, minder zwarte bekleding langs de lagere dorpels en kleine wijzigingen bij de uitlaat en achterlichten. Het interieur bestaat uit nieuwe materialen en ook de afwerking van het dashboard heeft wijzigingen ondergaan. Deze veranderingen nemen een van de belangrijkste aspecten van de Volvo XC60 in ieder geval niet weg: het blijft een familieauto waar veiligheid bovenaan staat. Volvo heeft het altijd goed gedaan als het gaat om zaken die belangrijk zijn voor familie en gezin, maar het heeft met de XC60 deze kwaliteiten nu ook verwerkt in een compacte SUV. Met de elegante styling zowel aan de binnen- als buitenkant en zijn verfijnde weggedrag, is de Volvo XC60 ook als tweedehands auto een goede aankoop, zeker ook als veiligheid hoog op de lijst staat.