Lamborghini
Alles wissen

Tweedehands Lamborghini kopen?

Lamborghini, de Raging Bull uit Italië

Of het waar is of niet: het blijft een populair verhaal. Een tractorbouwer komt klagen over mankementen aan zijn sportwagen. Door niemand minder dan Enzo Ferrari wordt hij afgewimpeld met de woorden: Ga je maar weer bezighouden met je tractors. De tractorbouwer neemt revanche door werkelijk perfecte sportwagens op de markt te brengen. Dat is het verhaal dat verteld wordt over Feruccio Lamborghini. In 1963 kwam de eerste sportwagen van Lamborghini op de markt. Vanaf dat moment is het bedrijf in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met zowel Ferrari als andere fabrikanten van high end sportwagens. Het eerste model, de 350 GTV, baarde opzien in 1963, onder meer door zijn prachtige metallicblauwe kleur, de krachtige 3,5-liter V12-motor met een vermogen van 360 pk en maximumsnelheid van 280 km per uur. Maar ook de vormgeving en het comfort van een smaakvol afgewerkt interieur vestigde de aandacht op deze nieuwkomer. In de jaren daarna zou pas blijken hoezeer de ontwerpen van het merk met als logo een woest briesende stier bij de vaak zeer kritische consumenten in de smaak viel.

Techniek gecombineerd met pure schoonheid

Lamborghini besteedt veel aandacht aan innovatieve technieken, maakt gebruik van kennis die het zowel bij grote universiteiten als in de vliegtuigbouw vindt en doet geen concessies aan een kwalitatief hoogstaande afwerking van het interieur. Veel van zijn modellen worden als limited edition geproduceerd en zijn al vele jaren geliefd als verzamelobject of als hoog renderende investering. Dit geldt zowel voor nieuwe modellen als occasions. De namen van de meeste modellen zijn gebaseerd op stieren of beroemde torero's. Een van de legendarische ontwerpen is de Miura, die tussen 1966 en 1973 werd geproduceerd. Deze heeft zijn motor in het midden en is ontworpen door het beroemde designbureau Bertone. De 3,9 L 60° V12-motor zorgt voor een topsnelheid van 280 km per uur en een versnelling van 0 tot 100 km in 6,7 seconden, op dat moment een record. Zijn opvolger, de Countach, toonde de bekende vleugeldeuren die in latere modellen ook terug te vinden zijn. De prestaties van de 4-liter V12-motor met een vermogen van 375 pk waren aanzienlijk. Een topsnelheid van 309 km per uur en een acceleratie van 0 tot 100 km in 5,4 seconden was voor 1974 uitzonderlijk.

Een Lamborghini als tweedehands auto

Ook de Countach, waarvan in de eerste serie slechts 151 exemplarenzijn gebouwd, is een zeer gewilde sportwagen op de markt voor tweedehands auto's. Met een topsnelheid van 325 km per uur en een versnelling van 4,5 seconden over de eerste honderd meter, was de Diablo een waardige opvolger. Door te werken met lichte materialen als koolstofvezel en nog beter presterende motoren bleef Lamborghini de concurrentie voor. De Murciélago heeft een versnelling van 0 tot 100 km in 3,2 seconden en een topsnelheid van 342 km per uur. Hij is voorzien van een dynamische achtervleugel, die zorgt voor neerwaartse druk bij hoge snelheden. Huidige modellen zijn de Aventador, de Veneno en de Huracan.