Land Rover
Alles wissen

Tweedehands Land Rover kopen?

Terreinwagen naar militair voorbeeld

De Land Rover is een terreinwagen waarvan de productie niet lang na de Tweede Wereldoorlog begon. Het Engelse bedrijf Rover dat de auto ontwierp en maakte, bestond echter al sinds 1878. Na zich eerst op fietsmodellen te hebben gericht, werden vanaf 1903 ook motorfietsen en auto's geproduceerd. De personenwagens die van de band rolden waren aanvankelijk eenvoudige en zich weinig van andere merken onderscheidende modellen. In 1947 besloten de toenmalige Rover-eigenaren Spencer en Maurice Wilks het over een andere boeg te gooien. Het idee was om een robuuste wagen te maken, met de in de Tweede Wereldoorlog voor militaire doeleinden ontwikkelde Jeep als voorbeeld. Daartoe werd een bestaande Jeep gedemonteerd en opnieuw opgebouwd met gebruikmaking van andere onderdelen. Vanwege naoorlogse metaalschaarste kozen de broers ervoor om het stalen Jeep-chassis uit te rusten met een aluminium carrosserie.

Introductie op de automarkt

Het resultaat van hun inspanningen werd in de markt gezet onder de naam Land Rover. De lancering ervan vond plaats tijdens de internationale autobeurs die in april 1948 in Amsterdam werd georganiseerd. Dit eerste model beschikte over een 1,6 liter benzinemotor, die vier jaar later werd vervangen door een exemplaar van 2 liter. Oorspronkelijk had men voor de terreinwagen toepassingen in de Britse agrarische en industriële sector in gedachten. De van vierwielaandrijving voorziene terreinwagen bleek echter zo populair, dat het model niet lang na zijn introductie in licentie werd gegeven aan autofabrikanten in andere landen. Daardoor kon de Land Rover tevens worden geproduceerd in onder meer Australië, België, Duitsland en Spanje. Na tien jaar werd de Series I in 1958 opgevolgd door de Series II, waarin een 2,25 liter benzinemotor was aangebracht.

Wijzigingen in motorcapaciteit

Een paar jaar later ontwikkelde Rover de Series IIA. Deze verschilde niet heel veel van zijn voorganger. De grootste ontwikkeling vond plaats op motorisch gebied. Zo was de IIA verkrijgbaar met een 2,25 liter dieselmotor, terwijl in 1967 voor de benzinemodellen een 2,6 zes-cilindermotor werd geïntroduceerd. De Land Rover beleefde in deze periode zijn commerciële hoogtepunt, met jaarlijks 60.000 verkochte exemplaren. Tijdens de jaren 60 werden ook andere Land Rovers gelanceerd, waaronder de voor het Britse leger bestemde 101 Forward Control. Van 1971 tot 1985 maakte Rover voor de particuliere markt de Series III. Een belangrijk verschil met de IIA was de toepassing van een 3,5 V8-benzinemotor. In 1983 werd de Defender uitgebracht. De productie hiervan kwam ten einde in 2016.

Veel keuze bij aanschaf gebruikte Land Rover

Gedurende de jaren 90 namen modellen als Discovery en Freelander het stokje over. Daarnaast verlegde de fabrikant zijn aandacht naar de Range Rover. Die werd al sinds begin jaren 70 gemaakt, maar vanaf 2005 uitgebreid met onder meer de Range Rover Sport en de Range Rover Evoque. Net als de eerdere types worden ook deze terreinwagens veel verkocht. De aanhoudende populariteit van Land Rover zorgt ervoor dat er vrijwel altijd wel een tweedehands auto van dit merk is te vinden.