Maserati
Alles wissen

Tweedehands Maserati kopen?

Pionier van snelle auto's

Net als diverse Duitse en Britse pioniers in de auto-industrie, was ook het Italiaanse merk Maserati er vroeg bij. De fabriek werd in december 1914 opgericht door zes broers, en begon dus als echte familieaangelegenheid. Het duurde daarna nog wel lang voordat de eerste voertuigen uit de fabriek zouden komen. Aanvankelijk richtte men zich namelijk op de productie van motoronderdelen. In 1926 werd de eerste auto gebouwd, een sportwagen. De Maserati-auto's wonnen daarna geregeld belangrijke autoraces, en de broers waren tot in de jaren 50 gespecialiseerd in het ontwikkelen van sport- en racemodellen. Halverwege dat decennium werd de opgedane kennis benut voor de productie van auto's voor het reguliere gebruik. Het merk is echter altijd synoniem gebleven met sportieve wagens.

Modellen voor op de weg

In 1957 werd de eerste succesvolle Maserati voor het wegverkeer gemaakt. Deze 3500 GT was motorisch gebaseerd op de 350S-raceauto, waarvan er maar enkele waren gebouwd. De broers ontwierpen vanaf eind jaren 40 al GT-achtige wagens, maar dit betrof eveneens kleine oplages. Van het nieuwe model verschenen jaarlijks al gauw enkele honderden exemplaren. De 3500 GT-convertible werd in 1959 gepresenteerd op de autobeurs van Parijs en zou tot 1964 in productie blijven als kleine vierzitscoupé en tweepersoonsroadster. In 1960 is hij opgevolgd door de GTi, de eerste Italiaanse productieauto met een injectiemotor. Vanaf 1963 werd middels de Quattroporte ook een vierdeurs sedan gemaakt, die in 2013 aan zijn zesde generatie is begonnen. Een tweedehands auto hiervan is relatief eenvoudig te vinden.

Exclusiviteit door beperkte productie

Eind jaren 60 kwam de fabriek in handen van het Franse Citroën. Hierdoor kon veel ervaring worden uitgewisseld, terwijl de samenwerking ook effect had op de productieaantallen. Het eerste resultaat was de Maserati Indy, die in 1969 werd gelanceerd. Tot medio 1975 werden er ruim 1100 van gebouwd. Ondanks dat het automerk aan de verovering van de consumentenmarkt was begonnen, werden de auto's nog niet met tienduizenden tegelijk gemaakt en bleven ze exclusief. Van jaren 70-types als de Bora en de Khamsin zijn bijvoorbeeld maar een paar honderd exemplaren uitgebracht. De oliecrisis van 1973 zorgde ervoor dat de verkoop terugliep, en betekende bijna het faillissement voor het merk. Enkele jaren later werd de fabriek verkocht aan de Italiaanse sportwagenfabrikant De Tomaso.

Nieuw model als tweedehands auto

Middels het type Biturbo zette Maserati zich in de jaren 80 weer op de kaart. Deze met een twinturbo V6-motor uitgeruste wagen verkocht tot zijn beëindiging in 1994 meer dan 40.000 keer. Na tussentijdse overnames door Fiat en Ferrari, valt het automerk sinds 2005 onder Alfa Romeo/Fiat. In de jaren erna zijn de verkoopcijfers ook weer toegenomen, met in 2013 en 2014 een recordproductie van 30.000 tot 35.000 wagens. Naast de traditionele Quattroporte zijn in het huidige aanbod modellen als de Ghilbi-sedan, de GranTurismo-coupé, zijn cabrioletversie de GranCabrio, de SUV Levante en de coupé Alfieri te vinden. Maserati blijft daarmee een belangrijke producent van snelle auto's.