Opel
Alles wissen

Tweedehands Opel kopen?

Opel, van naaimachines tot de Zafira

Weinig mensen zullen weten dat deze Duitse autofabrikant, die nu onderdeel uitmaakt van het General Motors-concern, ooit is begonnen als producent van naaimachines. Toch is dat waar Adam Opel in 1862 mee begon. De overstap lijkt groot, maar in 1886 wisten zijn zonen hem ervan te overtuigen dat er veel muziek zat in de productie van fietsen. Ze kregen gelijk: in de jaren twintig was de fabriek de grootste fietsenleverancier ter wereld. De eerste auto werd na de dood van oprichter Adam gebouwd. In 1902 kwam in samenwerking met het Franse Darracq de 10/12 PS als eerste Opel op de markt. Keizer Wilhelm II maakte de fabriek tot hofleverancier. In 1929 nam General Motors een meerderheidsbelang in de firma en produceerden ze onder meer de lichte vrachtwagen Blitz die in de oorlogsjaren door de Wehrmacht intensief werd gebruikt. Een opvallend model van vlak voor de oorlog was de Kapitän, een luxe wagen met een 2,5-liter zescilinder inline-motor. De Kapitän was ook de eerste auto die na de oorlogsjaren werd geproduceerd. De naam is in gebruik gebleven voor de hogere klasse auto's die het concern tot 1970 produceerde.

Herkenbare auto's, ook als occasion

Wie een echte klassieker van Opel wil bezitten, zou op zoek moeten gaan naar de Olympia. Deze werd in 1935 voor het eerst geïntroduceerd en na de oorlog was het de eerste auto die in massaproductie werd gemaakt. Het is ook de eerste auto met een kreukelzone. Gouden jaren voor het concern braken aan tussen 1960 en 1980. De Kadett werd de eerste auto waarvan er meer dan een miljoen van werden verkocht. In het topsegment kreeg de Kapitän gezelschap van de Admiral en Diplomat. Belangrijke modellen in de consumentenmarkt waren met name de Ascona en de Manta. Op de markt voor tweedehands auto's is met name de Manta uit de jaren zeventig en begin jaren tachtig nog erg populair, zeker als hij uitgerust is met de overbekende brede spoilers, vaak met opvallende tekeningen en kleuren. De Manta is zeker een auto die cultstatus heeft gekregen.

Een Opel als tweedehands auto

Hoewel het concern nog succesvol was met zijn Omega en vooral met de opvolger van de Kadett, de Astra, waren de laatste twintig jaar van de vorige eeuw toch zorgwekkend. Op dit moment ligt de focus geheel op de Europese markt. Op andere continenten zijn Opels zeker aanwezig, maar vaak onder een andere merknaam uit het General Motors-concern. Zo is de Omega B dezelfde auto als de Cadillac Catera en is de Buick vanaf 2009 nauwelijks te onderscheiden van de Insignia. Occasions zijn in ruime mate voorhanden en de kritische koper heeft het voor het uitkiezen. Wie een mooie en ruime gezinsauto zoekt, kan kiezen voor de Insignia. Voor een goed presterende city car is de Adam of de Karl een goede keuze. Liefhebbers van een compacte SUV zouden kunnen zoeken naar een Antara of Zafira. Wie milieuvriendelijker wil rijden, zal de hybride Ampera, ook bekend als Chevrolet Volt, zeker interessant vinden.