Saab
Alles wissen

Tweedehands Saab kopen?

Tweedehands auto van Zweedse makelij

De geschiedenis van het Zweedse Saab begint kort na de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf waar het automerk uit voortkwam bestond al langer, en had zich aanvankelijk toegelegd op het bouwen van vliegtuigen en defensiematerieel. Nadat in 1945 de rust in Europa terugkeerde, besloot men de vliegtuigfabriek in het Zuid-Zweedse Trollhättan te veranderen in een hal voor de productie van auto's. Zomer 1947 leidde de ondernemingsdrang van het bedrijf tot de ontwikkeling van de zogeheten UrSaab. In de auto waren vooruitstrevende noviteiten verwerkt, waaronder voorwielaandrijving en een tweetaktmotor. De ronde vormen van het koetswerk zorgden voor minder luchtweerstand, terwijl de veiligheid van de Saab-prototypes gegarandeerd was door de kooiconstructie. Opvallend is dat merendeel van de mensen in het ontwerpteam geen autorijbewijs had.

Succes in Zweden en in het buitenland

Na diverse UrSaabs te hebben gemaakt en getest, werd in december 1949 het 92-model in productie genomen. Toen deze zo'n 20.000 keer was verkocht, volgde in 1955 het gemoderniseerde 93-type. Beide wagens hadden een coupédesign. In 1959 kwam middels de 95 een stationwagenvariant uit. Het model waarmee het bedrijf zijn naam op grotere schaal verspreidde verscheen het jaar erop. Hoewel nog steeds gebaseerd op de 92, had deze Saab 96 had een gewijzigd motorgedeelte, meer bagageruimte, een groter achterraam en een meer gestroomlijnde vorm. Het was het eerste model waarvan export andere landen in Europa plaatsvond, en hij werd tot 1980 in totaal 550.000 maal verkocht. In de loop van de jaren 60 kwam een geheel nieuw model tot ontwikkeling: de 99.

Topjaren na fusie

De Saab 99 was een grotere middenklasser, die tot 1984 werd gemaakt. Ten opzichte van de eerdere wagens, waren onder andere motorisch en qua veiligheidsvoorzieningen verbeteringen doorgevoerd. Van het model en de tussentijdse herzieningen werden vanaf 1968 een kleine 600.000 exemplaren geproduceerd. In 1969 fuseerde het bedrijf met Scania, bekend van zijn trucks. Eind jaren 70 werd de 99 vervangen door een nieuwe wagen, de 900. Dit model uit het D-segment bleek de best verkopende auto te worden. Totdat de productie van de als notchback, hatchback, cabriolet en sedan uitgevoerde type in 1998 werd beëindigd, werden er bijna één miljoen 900-Saabs verkocht. Zijn vervanger was de 9-3.

Einde van het merk

In 2000 werd Saab onderdeel van General Motors. In de jaren daarna lanceerde het bedrijf regelmatig nieuwe generaties van de 9-3, en tevens verscheen een van een 2,8 liter V6-motor voorziene Turbo X-versie. Ondanks 90.000 verkochte auto's in 2008 moest de fabriek een jaar later bijna worden opgedoekt. Het Nederlandse Spyker kocht de boel in 2010, maar wist het tij niet te keren. Vanaf april 2011 werden geen auto's meer gemaakt, en aan het eind van dat jaar werd het bedrijf failliet verklaard. Medio 2012 nam National Electric Vehicle Sweden de fabriek over en hervatte de productie van de 9-3. In 2014 volgde echter het definitieve faillissement. De Saab-liefhebber is sindsdien aangewezen op een tweedehands auto.