Het A2 rijbewijs voor de motor

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een rijbewijs voor de motor te halen. Dat verloopt echter niet zoals een B rijbewijs voor de auto halen. Het is namelijk bij het motorrijbewijs zo dat niet op ieder type motor mag worden gereden, terwijl met een autorijbewijs wél met ieder type auto mag worden gereden. Voor de verschillende motoren moeten er ook aparte examens worden afgelegd. Met het A1 rijbewijs mag worden gereden op de lichte motoren, en met het A2 rijbewijs op de zwaardere motoren. Dat zijn de A2 motoren.

Procedure A2 motorrijbewijs behalen

Een motorrijbewijs A2 kan slechts behaald worden als de bestuurder al over een A1 rijbewijs beschikt. Bestuurders kunnen vanaf 17-jarige leeftijd de theorie leren en lessen volgen, maar het examen kan pas worden afgelegd vanaf 18-jarige leeftijd. Nadat de bestuurder voor het praktijkexamen geslaagd is, moet hij twee jaar wachten alvorens het A2 rijbewijs te kunnen afleggen. Wanneer de bestuurder al de leeftijd van 20 jaar heeft en het A1 rijbewijs minder dan twee jaar heeft, mag er wel meteen een A2 motorexamen worden afgelegd. Met het rijbewijs A2 mogen motoren met maximaal 35 KW worden bestuurd. Daarna ken er nog een examen afgelegd worden, namelijk het AVD examen. De bestuurder die hiervoor slaagt, mag op ieder type motor rijden.

Examens A2 motoren

Voor de motor A2 is het de bedoeling dat er een aantal examens afgelegd worden. Met één examen is de bestuurder er helaas nog niet vanaf. Allereerst is er het theorie-examen. Hierbij worden vragen gesteld over verkeersregels om ervoor te zorgen dat de rijder zich goed kan vinden in het verkeer en veilig kan rijden. Uiteraard wordt deze kennis ook getest tijdens de lessen die de rijder neemt. Er zijn twee praktijkexamens die volbracht moeten worden voor het motor A2 rijbewijs. Allereerst moet de bestuurder het examen van voertuigbeheersing afleggen. Hierbij moet hij de beheersing tonen over de motor waarop gereden wordt. Denk hierbij aan het maken van bochtjes en het simpelweg goed besturen van de motor. Dan volgt het beslissende praktijkexamen in het echte verkeer. Dat is het moment om te bewijzen dat de rijder niet alleen de kennis over de motor en het verkeer heeft, maar ook de beheersing om veilig en correct met de motor te rijden. Het motorrijbewijs A2 halen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt en neemt heel wat tijd in beslag. Maar de geïnvesteerde tijd is het sowieso waard.

De weg op met het A2 rijbewijs

Dan is het eindelijk zover: de rijder is geslaagd en mag officieel de weg op. Maar alleen nadat al het papierwerk in orde is. De bestuurder moet het rijbewijs aanvragen en ophalen bij het gemeentehuis. Ook de verzekering van de motor moet in orde worden gebracht. De motor kan al verzekerd worden voor het rijbewijs behaald is, dus het is slim om dit al op voorhand te regelen. Ga absoluut de weg nog niet op totdat de motor verzekerd is. Als dat niet het geval is en als er iets gebeurt, heeft dat grote gevolgen. Het A2 rijbewijs betekent niet dat er op alle motoren mag worden gereden. Maar er is wel heel wat keuze in A2 rijbewijs motoren die wel toegestaan zijn.

Wat te doen bij twijfel A2 motor

Al met al komt er heel wat kijken bij het A2 rijbewijs halen. Als de bestuurder niet weet of het iets voor hem/haar is, is een proefles aan te raden. Hierbij gaat de rijder de weg nog niet op, maar is het een kwestie van eens uitproberen hoe het voelt. Wellicht is het dan een stuk minder eng dan gedacht of is het juist helemaal niets. Ook kan de rijschool dan al vaak een indicatie geven van het aantal lessen dat nodig zal zijn. Dit is handig om rekening mee te houden in het budget, omdat op deze manier gekeken kan worden wat de kosten zullen zijn voor het A2 rijbewijs.