Hoe werkt het met het oldtimer kenteken

Oldtimers bezitten is een echte liefhebberij. Eigenaars van een oldtimer steken vaak veel tijd en geld in het tiptop in orde houden van hun klassieker. Aan het bezitten van oldtimers zijn op het gebied van verzekeringen aparte regels verbonden. Zo mag de oldtimer niet de eerste auto zijn en moet deze in de winter gestald kunnen worden. Verder is de oldtimer nummerplaat anders dan de nummerplaten die we bij 'gewone' auto's kennen.

Oldtimer kentekenplaat

Zoals gezegd zijn de kentekenplaten van een oldtimer anders dan de standaard gele platen die op reguliere auto's zijn aangebracht. Een oldtimer heeft een blauwe kentekenplaat met witte letters. Het oldtimer kenteken bestaat vaak uit twee letters en vier cijfers.

Geïmporteerde oldtimers

Klassieke auto's die vanuit het buitenland in Nederland zijn ingevoerd, krijgen niet automatisch een heus oldtimer kenteken. Voor deze gevallen kan een klassiek oldtimer kenteken worden aangevraagd. Soms worden oldtimers ook specifiek vanwege de historische waarde ingevoerd. In dit geval zal de RDW wel een klassieke kentekenplaat voor de oldtimer uitgeven. Op de website van het RDW staat meer informatie over hoe een gele standaard kentekenplaat kan worden omgewisseld voor een klassieke nummerplaat voor de oldtimer.

Oldtimer kenteken check

Door middel van een kenteken check kan normaal gesproken de dagwaarde van een auto bepaald worden. In het geval van een oldtimer is dat lastig. De waarde van een oldtimer hangt van zoveel verschillende factoren af dat een simpele kentekencheck een onvolledig beeld geeft van de waarde. In plaats van een kentekencheck is het beter om de waarde van de oldtimer vast te laten stellen door een erkend taxateur. Tegen een bepaalde vergoeding zal hij de oldtimer op de juiste waarde schatten. Er wordt gekeken naar het merk, de kilometerstand, het bouwjaar, het aanbod op de markt, maar zeker ook de staat van onderhoud. Hoe beter de oldtimer is onderhouden en hoe zeldzamer de klassieker is, des te hoger zal de getaxeerde waarde uitvallen. Na taxatie zal de taxateur een certificaat van taxatie afgeven. Een dergelijk certificaat is niet alleen handig bij een eventuele verkoop van de oldtimer, maar het is ook interessant voor de verzekeraar. De waarde van een oldtimer is uit de losse pols lastig te bepalen. De moeilijkheid is dat een verzekeraar niet weet wat het te verzekeren bedrag zal zijn. Daarom zal er geen kenteken check uitgevoerd worden, maar zal er een taxatierapport opgevraagd worden."