Een oldtimer kopen
Over het algemeen geldt dat een oldtimer kopen en onderhouden een leuke hobby is voor mensen van middelbare leeftijd. De oldtimer is meer een verzamelobject naast de gewone 'gebruiksauto'. Het kan een oude auto zijn waaraan nog veel op te knappen is, of al een goed onderhouden auto waar dan vaak meer geld voor wordt gevraagd.
Een oldtimer kopen, waar op letten?
Wat is een oldtimer en wanneer is een oude wagen een oldtimer? Een auto die 40 jaar of ouder is, wordt vrijgesteld van wegenbelasting, omdat hij als oldtimer geldt. Voor de verzekering gelden er andere normen. Daar geldt dat een auto van 20 of 25 jaar al een klassieker is. Maar waar moet op gelet worden bij het kopen van een oldtimer?
- Wordt het een op te knappen of een opgeknapte auto?
- Wat is het beschikbare budget?
- Komt er een LPG-tank in te liggen? Dit is vaak het goedkoopst, met name bij grote auto's.
- Wordt het de dagelijkse auto of een plezierauto voor sporadische ritjes?
- Wordt de auto in Nederland gekocht of ingevoerd?
Een klassieke auto kopen
Natuurlijk zijn er klassieke auto's die zoveel emoties opwekken dat het idee om er zelf ook een te kopen soms heel even gaat spelen. Bijvoorbeeld omdat ze mooi zijn van stijl of omdat de ouders er vroeger een hadden. Vaak is de vraagprijs het struikelblok, zeker wanneer het een opgeknapte klassieker betreft. Om te voorkomen dat de aankoop van een oldtimer een kat in de zak wordt, zijn er een paar regels die kunnen helpen.
- Roest is een grote boosdoener. Een taxatie helpt om de eventuele roestplekken te ontdekken. De oldtimer kan bijvoorbeeld opnieuw gespoten zijn om de aanwezige roest te verdoezelen. Dat kan daardoor een hele dure aankoop worden.
- Het verbruik van olie kan ook een probleem zijn. Door naar de kleur van de uitlaat te kijken, wordt al snel duidelijk of dit het geval is. Een zwarte, smerige uitlaat kan op olieverbruik wijzen.
- Hoe ronkt de motor? Het geluid of de geluiden die de auto maakt, zeggen veel over de staat waarin hij verkeert.
- Bij een APK-keuring komen al snel eventuele gebreken naar boven. Investeren in een keuring loont daarom altijd. Een oude auto kopen is tenslotte ook een investering.
Een oldtimer kopen tips
Wie alleen naar de auto kijkt en dan helemaal verloren is, kan met wat pech heel veel geld kwijt zijn aan een droom. Realisme en zakelijkheid kunnen dit voorkomen. Een klassieker kopen is tenslotte niet anders dan 'gewoon' een auto aanschaffen. De vraag 'een oldtimer kopen, waar op letten?' kan zodoende antwoorden opleveren die de aanschaf kunnen belemmeren of die in ieder geval om een oplossing vragen. Enkele tips die kunnen helpen om de juiste beslissing te nemen:
- Het kan handig zijn om wat op het net te surfen om te zien hoeveel een bepaalde oldtimer gemiddeld kost. Dat biedt een eerste prijsindicatie.
- Het kan helpen om ook naar op te knappen oldtimers te zoeken en bij de garage een prijsindicatie te vragen. Misschien is dit een goedkopere oplossing.
- Welke kosten komen er naast de aanschaf bij kijken? Zo bieden verzekeraars speciale oldtimerverzekeringen aan. Om daarvan gebruik te kunnen maken, moet de auto aan bepaalde eisen voldoen en mag met de oldtimer op jaarbasis vaak niet meer dan maximaal 7000 kilometer gereden worden.
- Hoe zit het met de verzekering überhaupt? Stel dat de oldtimerverzekering niet mogelijk is, kan de auto dan gewoon verzekerd worden en hoeveel zal dat kosten?
- Hoe vaak wordt de auto gebruikt? Wat betekent dit voor het eventueel tijdelijk stilleggen van het kentekenbewijs?
- Milieuzones, zoals die in veel steden gelden, kunnen belemmeringen opwerpen voor bepaalde klassiekers, zoals diesels. Dat kan voor iemand die in het centrum woont betekenen dat de auto daar niet mag rijden.
Welke oldtimer kopen?
Tot slot komt de keuze van de oldtimer. Zijn er bepaalde klassiekers die beter te vermijden zijn? Zo is van de Jaguar XK-E V12 Series III uit 1974 bekend dat zelfs het bedrijf er niet al te veel goeds over weet te vertellen. Een ander voorbeeld is de wereldberoemd geworden Lorean vanwege de film. Een prachtige auto die echter veel kosten met zich mee schijnt te brengen. Bij de overweging om een oldtimer te kopen, spelen heel wat zaken mee. Allereerst zal de emotie waarschijnlijk het belangrijkst zijn. Wie met de ouders in een 2CV op vakantie ging, neigt eerder naar de aanschaf van een eend dan wie in een Kever meereed. De vraag 'welke oldtimer kopen?' is derhalve iets persoonlijks. Daarnaast heeft een oldtimer kopen te maken met een klein budget. Soms zijn oldtimers namelijk voor weinig geld te verkrijgen. Algemeen geldt dat, welke oldtimer het ook wordt, er altijd een APK-keuring verplicht is. Wordt die afgegeven, dan is de auto in ieder geval veilig. De voorwaarde bij het verkopen en kopen van een oldtimer is dus minimaal de APK-goedkeuring.