Een bedrijfsauto leasen of kopen

Veel ondernemers zijn vaak met hun auto onderweg. Naar een vergadering, naar een potentiële nieuwe klant, of om de banden met de bestaande klanten te onderhouden. Het kunnen beschikken over degelijk vervoer is in deze situaties dan ook onmisbaar. De keuze waar een ondernemer dan voor staat is een bedrijfsauto leasen of kopen. Of het beter is om een bedrijfswagen te leasen of te kopen is afhankelijk van een aantal factoren.

Wanneer een bedrijfsauto kopen of leasen

Bij de afweging om een bedrijfsauto te leasen of te kopen is het voor de ondernemer van belang te weten welk budget hij precies heeft. Per saldo is een bedrijfsauto leasen duurder dan er een kopen, maar bij kopen moet het bedrag voor de auto wel in een keer betaald worden. Kopen brengt dan wel weer als voordeel dat de ondernemer de auto kan afschrijven.

Voor- en nadelen van een bedrijfswagen kopen of leasen

Er zijn voor- en nadelen verbonden aan zowel het leasen als het kopen van een bedrijfsauto. Het is aan de ondernemer om de juiste afweging te maken. Wanneer een bedrijfsauto voor een eenmanszaak gekocht wordt en op naam van de zaak gezet wordt, kan bijvoorbeeld de brandstof als aftrekpost opgegeven worden. Wel moet er dan een bijtelling betaald worden voor privégebruik. Leasen is voor een dure auto zeker een slimme oplossing, omdat de auto niet in een keer betaald hoeft te worden. Wanneer de keuze is gevallen voor een goedkopere auto, is het vaak voordeliger om de bedrijfsauto te kopen in plaats van te leasen. Een nadeel bij leasen is dan weer het vastzitten aan een leasecontract. Normaal gesproken heeft een leasecontract een looptijd van drie tot vijf jaar.

Verschil tussen financial en operational lease

Financial lease en kopen van een auto hebben als risico dat er een andere restwaarde van de auto is dan verwacht. Bij financial lease wordt de gebruiker eigenaar van de auto. Er wordt een financiering verstrekt voor aankoop van de auto waarbij de auto onderpand is voor de kredietverstrekker. Worden de maandelijkse lasten niet voldaan, dan wordt de auto verkocht. Kosten voor onderhoud en dergelijke zijn voor de ondernemer. Operational lease is een vorm waarbij de kredietverstrekker een deel van de eigendom behoudt. Hierdoor vervalt het risico bij restwaarde voor de ondernemer. Vaak zit onder andere het onderhoud bij de leaseprijs inbegrepen. Dit is dan ook een veiligere vorm van leasen.