Audi
Alles wissen

Tweedehands Audi RS6 kopen?

Tweedehands Audi RS6: een wolf in schaapskleren

In 1994 besloot Audi dat de luxueuze A6 een sneller broertje nodig had, en de S6 was geboren. Nu was de A6 op zichzelf al helemaal geen trage auto, dus de S6 mocht zonder twijfel sportief genoemd worden. De Duitse autoproducent was echter nog steeds niet tevreden. Daarom werd in 2002 een RS-versie gelanceerd, vernoemd naar het Duitse woord RennSport, autoracen. De eerste Audi RS6 bleek een echte wolf in schaapskleren. Het was een auto die in bijna alle opzichten het chique exterieur van de bescheiden A6 had, maar waarbij intussen onder de motorkap ook een 4,2 liter V8 met twee turbo's en een motorvermogen van 450 pk lag, die de auto in slechts 4,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur kan lanceren. De enige verklappers voor die extreme prestaties waren enkele kleine RS6-logo's, iets vergrote wielen, wielkasten en bumpers, licht gewijzigde uitlaatpijpen en een zwarte grille. En in het geval van de limousineversie is er ook nog een zeer discrete achterspoiler op de RS6 gemonteerd.

Eén naam, twee soorten auto's

Opvallend genoeg biedt het gamma van de Audi RS6 namelijk de keuze uit twee verschillende soorten auto's: een limousine en een Avant. De Avant, die de meeste mensen buiten Audi een stationwagen noemen, werd als eerste uitgebracht. Het is een forse auto met vijf deuren en vijf zitplaatsen, terwijl de limousine als een standaard sedan vier deuren en vier zitplaatsen biedt. Maar dat is niet het gehele verhaal, omdat Audi beide auto's nagenoeg even groot heeft gemaakt. De limousine is precies even breed, slechts vijftien kilo lichter en vier millimeter korter dan de Audi RS6 Avant. Beide auto's zijn daardoor ook nagenoeg even snel. Enkel de binnenruimte verschilt fors: de Avant biedt ruimte aan één extra persoon en 455 liter aan kofferbakruimte (1590 liter met de achterstoelen naar beneden) en de limousine moet het doen met vier zitplaatsen en 424 liter kofferbakruimte. Overigens is dat voor de meeste mensen ook al ruim afdoende.

Nog meer vermogen

De snelheid van beide wagens werd door Audi begrensd op 250 kilometer per uur, zoals gebruikelijk bij Duitse autoproducenten. In 2004 werd in beperkte oplage een versie uitgebracht die daar met 280 kilometer per uur net iets overheen ging: de RS6 Plus. Die maximumsnelheid werd gehandhaafd, weliswaar slechts op bestelling, bij de tweede generatie RS6-modellen, die vanaf 2008 in productie waren. Daarnaast werd het motorvermogen fors opgeschroefd naar 580 pk, dat werd geproduceerd door een 5,2 liter V10. Het uiterlijk werd vrijwel hetzelfde gelaten, net zoals bij de derde generatie, die in 2013 werd onthuld. Deze heeft iets minder pk's - 560 - maar meer koppel, waardoor de sprint van 0 naar 100 nog slechts 3,9 seconden duurt. Deze derde generatie is alleen verkrijgbaar als Avant.

De RS6: een occasion met een wereld van mogelijkheden

Weinig tweedehands auto's zijn zo veelzijdig als de Audi RS6. Kosten noch moeite zijn gespaard om dit niet alleen één van de meest luxueuze, maar vooral ook één van de snelste modellen van Audi te maken. Bovendien worden die sportieve prestaties niet bereikt in een onpraktische tweezits zonder kofferbak, maar in een vier- of zelfs vijfzits met veel laadruimte. Als tweedehands auto biedt de Audi RS6 daarmee opmerkelijk veel mogelijkheden.