BMW
Alles wissen

Tweedehands BMW X3 kopen?

BMW X3: een luxe en compacte SAV

De X3 van BMW is een compacte en luxe SUV, maar niet per se bedoeld om alleen maar offroad te rijden. Het marketingteam van BMW heeft er daarom voor gekozen om het een SAV ofwel Sport Activity Vehicle te noemen. De BMW X3 is in productie sinds 2003, heeft twee generaties en is daarmee een relatief nieuwe auto. Het is een vijfdeurs met vierwielaandrijving en heeft zes tot acht versnellingen. De X3 kan de concurrentie aan met onder meer de Land Rover Freelander, Audi Q5, Lexus RX en Mercedes-Benz GLK-Klasse.

Eerste generatie BMW X3: nog steeds zeer krachtig

De eerste generatie van de X3 is in productie geweest van 2003 tot 2010. In deze tijdsperiode werd de vraag naar SUV's groter. BMW speelde hier goed op in. De auto heeft zes versnellingen en men kan kiezen tussen handmatig of automatisch schakelen. Er is ook een keuze tussen op diesel of op benzine rijden. De reguliere versie van de eerste generatie heeft verschillende modellen, waar het grootste verschil de motoren zijn. Er zijn modellen met een vermogen van 148 pk, van 189 pk, van 215 pk, van 228 pk of 268 pk. Het snelste model haalt een topsnelheid van 210 km/h en in combinatie met een sporteditie is de topsnelheid zelfs 230 km/h. Voor rally-racen heeft de X3 nog een speciale editie, namelijk de X3 Cross Country. De Cross Country heeft een 2.9 liter 6-in-lijn twin-turbodieselmotor en is daarmee ideaal voor het racen.

De krachtige tweede generatie BMW X3

De tweede generatie X3 van BMW werd in 2010 in productie genomen en wordt vandaag de dag nog altijd gefabriceerd. Net als bij de eerste generatie heeft men ook hier de keuze tussen handmatig of automatisch schakelen. Bij het handmatig schakelen heeft men zes versnellingen en bij het automatisch schakelen bezit men acht versnellingen. Er is ook hier weer de keuze tussen diesel en benzine. De motoren van de tweede generatie zijn wel een stuk sterker. Zo hebben de verschillende modellen een vermogen van 181 pk, 240 pk, 242 pk, 254 pk, 300 pk, 302 pk of 309 pk. Het snelste model kan in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/h sprinten en heeft een topsnelheid van 245 km/h.

Zeer comfortabele tweedehands auto

Binnen het segment van de SUV's is de BMW X3 toch een van de meest comfortabele auto's. De rijervaring van deze SUV doet niet onder voor die van de reguliere BMW-auto's. De tweede generatie is net wat zuiniger dan de eerste serie. De tweede generatie X3 is ook relatief zuinig voor een SUV van deze grootte en met zoveel kracht. Het is wel lastig om een tweedehands X3 te vinden die handgeschakeld is, maar automaten zijn er meer dan genoeg. De prijzen van de tweedehands auto's zijn zeer voordelig. Dit komt door de economische crisis rond 2009. Nadat de crisis weer enigszins wegtrok, zijn de prijzen van de eerste generatie X3-auto's niet meer omhoog gegaan. Het is een ideale (gezins)auto voor wie net iets verder wil gaan.