Chevrolet
Alles wissen

Tweedehands Chevrolet kopen?

Chevrolet, een Amerikaanse klassieker

Wie aan de Amerikaanse auto-industrie denkt, denkt aan Detroit. Al sinds het begin van de twintigste eeuw is deze stad de zetel van de Grote Drie: Ford, General Motors en Chrysler. Chevrolet is wel het bekendste onderdeel van het General Motors-concern en hun meest verkochte automerk wereldwijd. Opgericht in 1911 door William C. Durant, met hulp van de Zwitserse coureur Louis Chevrolet heeft het de wereld een groot aantal toonaangevende modellen gegeven in zijn meer dan honderdjarige geschiedenis. Chevrolet heeft een aantal innovatieve ontwerpen geïntroduceerd, die de auto-industrie mede hebben bepaald. Zo waren ze in de jaren vijftig de eerste die met hun Powerglide versnellingsbak automatische transmissie mogelijk maakten in de klasse van kleinere auto's. Met de lancering van de Corvette, die voor een groot deel uit glasvezel en polyester bestaat, maakten ze het sportief rijden ook mogelijk voor minder kapitaalkrachtige beurzen. In 1953 ontwikkelden ze hun klassieke small-block V8-motor, die ze met een aantal aanpassingen tot aan 2003 standaard in hun modellen inbouwden.

Een aantal aansprekende Chevvy's

Wie zich wil oriënteren op de klassieke Chevvy's, heeft de keuze uit een aantal aansprekende en inmiddels klassieke namen. Naast de Corvette, de meestverkochte sportwagen ter wereld, is daar bijvoorbeeld de El Camino, een mooie kruising tussen een sedan en pick-up truck. De Bel Air, voor het eerst op de markt gebracht in 1957, zette de standaard voor de luxere klasse auto's en de naam werd gereserveerd voor de premium range onder de Chevvy's. Er zijn dan ook diverse modellen van de Bel Air in de markt voor occasions te vinden. Een andere merknaam waarvan de auto's in de loop der jaren veel metamorfoses hebben ondergaan is de Impala. De eerste generatie Impala werd gepositioneerd als de top in de Bel Air-serie en was eind jaren vijftig en begin jaren zestig de best verkopende auto van het concern. Mede daardoor veroverde Chevvy haar toppositie op de Amerikaanse markt. Herkenbaar aan de naar buiten lopende staartvinnen en de drie ronde achterlichten aan elke kant was het vooral de Impala van de tweede generatie die het uiterlijk van de klassieke Amerikaanse auto uit het rock-and-rolltijdperk bepaalde. Impala's werden in verschillende uitvoeringen geleverd, onder meer als vierdeurs sedan, tweedeurs convertible of coupé en als stationwagen.

Een Chevrolet als tweedehands auto

Verzamelaars en liefhebbers van klassieke Amerikaanse tweedehands auto's weten dat met name de Chevrolets uit de jaren vijftig en zestig zeer gewild zijn en een klein vermogen kunnen kosten. Vaak zal het nodig zijn om ze een goede opknapbeurt te geven en is de beschikbaarheid van reserveonderdelen cruciaal. Deze zijn niet altijd gemakkelijk te vinden, zeker niet voor de modellen die nauwelijks in Europa zijn verkocht. Met ingang van 1 januari 2015 heeft Chevrolet zich teruggetrokken uit de Europese markt. Wie een nieuwere tweedehands Chevvy wil aanschaffen, kan denken aan kleinere city cars zoals de Orlando of Spark. Wie een sportieve wagen van grote klasse wil hebben, zou kunnen zoeken naar de Camaro of de Corvette Stingray.