Citroen
Bouwjaar van 2012
tot 90.000 km
Diesel
Alles wissen

Citroën C4: klassiek en innovatief

De Citroën C4 werd naast de Citroën C5 geïntroduceerd in 2004 als opvolger van de Citroën Xsara. De C4 kwam in drie- en vijfdeurs-versies, die vooral aan de achterkant nogal verschilden. Citroën noemde de driedeurs-versie de C4 Coupé en de vijfdeurs-versie kreeg de naam C4 Berline. Deze eerste generatie C4 is voorzien van innovatieve snufjes als een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook, een stuur met vaste kern, meedraaiende Xenon-koplampen en parkeersensoren. Het digitale dashboard is een ander opvallend kenmerk van de eerste generatie C4. De lichtste motor is een 1.4 liter injectiemotor van 90 pk en de zwaarste motor, zowel de benzine- als de dieselmotor, is een 2.0 liter van 138 pk. Deze pittige, compacte middenklasser was al vrij snel in trek als tweedehands auto. De ANWB riep de C4 in 2005 uit tot trekauto van het jaar en in 2006 won de C4 de World Car Design Of The Year.

Tweede generatie: eindelijk een stationwagen

De tweede generatie Citroën C4 zag in 2010 het licht. De wagens van deze generatie hebben een klassieker ontwerp. De Coupé verdween uit het modellenpakket en werd vervangen door de DS4, die de nieuwe premium auto van Citroën werd. Naast de hatchback en de Picasso bracht Citroën ook een stationwagen-versie van de C4 uit. Doordat die er in de eerste generatie niet was, was de C4 een matige concurrent voor andere wagens in dit segment. Nu was de C4 ook beschikbaar als gezinsauto. Deze generatie C4 is verkrijgbaar met motoren van 1.4 liter en 1.6 liter VTi van respectievelijk 95 en 120 pk, en als diesel met een 1.6 liter HDi-motor van 90 of 120 pk. De zwaarste is de 2.0 liter diesel van 150 pk.

Klassieker ontwerp in interieur

Het interieur van de tweede generatie Citroën C4 heeft ten opzichte van de eerste generatie ingrijpende veranderingen ondergaan. Zo zijn het stuur met de vaste kern en het digitale display in het dashboard verdwenen. In plaats daarvan kreeg de C4 weer drie klassieke wijzerplaatjes die de kilometerstand en het toerental aangeven. Minder klassiek zijn de ringtones voor de waarschuwingssignalen en de instelbare verlichting. Optioneel zijn de massagefunctie van de stoelen en de dodehoekwaarschuwingslampjes in de buitenspiegels. De C4 Ligne Business is de zakelijke variant van de Citroën C4. Deze auto komt met extraatjes als automatische airco, verchroomde accenten, een navigatiesysteem met Bluetooth en USB-aansluiting, parkeersensoren en licht- en regensensoren.

Facelift in 2014

In 2014 rolden verschillende C4-modellen van de band met nieuwe dieselmotoren, de Blue HDi 100 en Blue HDi 120. Deze motorblokken hebben extra pk's en geven minder CO2-uitstoot. Ook het uiterlijk van de C4 kreeg een facelift, waardoor de auto een pittiger uitstraling kreeg. Een noviteit is de 7 inch tablet in het dashboard, waarmee alle navigatie, informatie en entertainment wordt bediend. De wagen is standaard voorzien van een zaklamp in de kofferbak. Optioneel is onder meer een glazen panoramadak van ruim een vierkante meter met elektrisch bedienbaar zonnescherm. Een gebruikte Citroën C4 blijft een klassiek ogende wagen die is voorzien van innovatieve snufjes.