Dacia
Alles wissen

Tweedehands Dacia Sandero kopen?

Dacia Sandero: betrouwbaar, goedkoop en no-nonsense

Dacia is een Roemeense dochteronderneming van Renault. Al sinds 1968 produceert het personenauto's. In vroeger tijd nog als staatsbedrijf, maar al wel in samenwerking met Renault. Dat in 1999 het bedrijf overnam. In 2004 verscheen de eerste Dacia, de Logan, op de Europese markt. De Dacia Sandero volgde in 2008. Het is een no-nonsense 5-deurs hatchback die zeer betaalbaar is, zeker als tweedehands auto. Na de Sandero volgden nog de modellen Duster, Dokker en Lodgy.

Een ongecompliceerde auto voor rustige automobilisten

De Dacia Sandero is geen auto voor autofreaks. Motorisch is deze gebaseerd op de Renault Clio. Er komt weinig elektronica aan te pas bij de Sandero. Ook het uitrustingsniveau is no-nonsense, met buitenspiegels die handmatig moeten worden versteld en een eenvoudig interieur. Het is meer een auto voor rustige automobilisten die niet te veel kilometers rijden en een 5-deurs hatchback willen zonder poespas. Zij krijgen wel waar voor hun geld, want duur is de Dacia Sandero niet. In tegenstelling tot het imago van de Dacia blijkt uit statistieken dat het een auto is met een heel lage storingsgevoeligheid. De Sandero rijdt van A naar B. Meer niet, maar ook niet minder. De Sandero is te koop in drie versies: een kale naamloze, de Ambiance en (de meest luxueuze) Lauréate. Tijdelijk zijn ook de actiemodellen Blackline (2009-2011) en Anniversaire (2011-2012) verkocht.

Modellen en uitvoeringen

Toen de Dacia Sandero in 2008 in Nederland beschikbaar kwam, was er de keuze uit twee benzinemotoren: een 1.4 liter met een vermogen van 75 pk en een 1.6 liter met 87 pk. Beide hadden ze vier cilinders en twee kleppen per cilinder. Aan het einde van dat jaar kwam daar een 70 pk 1.5 liter dCi-dieselmotor bij. In 2009 werd de Dacia Sandero Stepway geïntroduceerd. In feite dezelfde auto, die iets hoger op zijn wielen stond en enkele sportieve accenten aan het uiterlijk had. Ook werd in dat jaar de 1.4 liter motor vervangen door een even sterke 1.2 liter 16-klepper. Tot slot werden er in 2009 ook lpg-versies van de 1.2 en de 1.6 liter motor aan het gamma toegevoegd.

In 2011 veranderden de Europese regels voor de emissie van uitlaatgassen. Dacia besloot de Sandero uit te rusten met enkele nieuwe motoren: de 1.2 liter lpg werd vervangen door een nieuwe versie en de 1.6 liter-versie werd een 1,6 MPi 85-motor. De dieselmotor werd vervangen door een 75 pk-versie.

Upgrade in 2013

In 2013 volgde er een complete upgrade van de Dacia Sandero. De auto kreeg de beschikking over de zuinige 90 pk 3-cilinder motor van de Renault Clio, waardoor deze voldeed aan energieklasse A. De motor is er in verschillende benzine- en dieselversies. Daarnaast is het uiterlijk flink aangepakt. De neus en de achterkant ondergingen een metamorfose, waardoor de Sandero van deze tweede generatie extra aantrekkelijk is als occasion. Maar wie op zoek is naar een goedkope en betrouwbare tweedehands auto en niet al te veel luxe eist, zal ook met een oudere versie van de Sandero geen miskoop doen.

Meer Dacia