FISKER
Alles wissen

Tweedehands FISKER kopen?

Fisker, pure snelheid uit Californië

Henrik Fisker is een Deense autodesigner die zijn opleiding genoot aan het Californische Art Center College of Design. Zijn bekendheid heeft hij verdiend met zijn werk aan onder meer de BMW Z8 en de Aston Martin DB 9 en Aston Martin V8 Vantage. Ook heeft hij werk gedaan voor Artega en Tesla. In 2007 richtte hij in Anaheim in Californië zijn bedrijf Fisker Automotive op, met technische ondersteuning van Quantum Technologies. Zijn doel was een high performance sportauto te ontwikkelen die van de meest milieuvriendelijke technieken gebruik zou maken. Met ruime investering, onder meer door de Amerikaanse Department of Energy, kon hij aan de slag en in 2008 stelde hij op de North American International Auto Show van Detroit zijn superauto, de Fisker Karma aan de wereld voor. De productie werd een aantal keer uitgesteld, maar in 2011 werden de eerste modellen geleverd. De allereerste Karma is gekocht door de bekende acteur Leonardo DiCaprio.

Diverse uitvoeringen en concepten

De Karma is een van de eerste plug-in hybride auto's en werd geleverd als 4-deurs sedan. De benzinemotor is een 2,0-liter turbo Ecotec VVT DI LNF I4-motor, die gecombineerd met de twee elektromotoren een vermogen van 400 pk levert en 1300 Nm aan koppel realiseert. Een topsnelheid van 200 km per uur is haalbaar en met volle tank en opgeladen batterij is de actieradius 370 km. Bij gebruik van uitsluitend de elektromotoren is 83 km actieradius haalbaar. Acceleratie van 0 tot 100 km per uur gebeurt in 6,3 seconden. Het brandstofverbruik is maximaal 9,2 liter per 100 km, als de Karma rijdt en tegelijkertijd de de elektromotoren aandrijft. De batterij is een 20,1 KWh lithium-ionbatterij. In totaal zijn er 2450 Karma's gebouwd, maar door tegenslagen, waaronder de vernietiging van de totale zending aan Karma's voor de Europese markt door orkaan Sandy, is het bedrijf in financieel zwaar weer terechtgekomen. Daar bovenop kwam ook nog het faillissement van de producent van de batterijen, A123 Systems.

Een Fisker als tweedehands auto

Fisker Automotive werd in 2013 verkocht aan een groep Chinese investeerders, waaronder de autofabrikant Wanxiang Group. Zij hebben plannen om de productie van de Karma weer in gang te zetten en zijn ook van plan om de twee concepten die nog voor de overname werden gepresenteerd te ontwikkelen tot productiemodellen. Een van die concepten is de Sunset, die de eerste hybride convertible zou moeten worden. Een ander concept is de Surf, een hatchback die vergeleken met de Karma iets ruimer zou zijn. Het laatste concept tenslotte, gepresenteerd tijdens de New York International Auto Show van 2012 is de Atlantic. Deze 4-deurs sedan zou uitgerust worden met een 2,0-liter turbo 4-cilindermotor, ontwikkeld door BMW. De Atlantic zou zowel met achterwielaandrijving als met vierwielaandrijving op de markt moeten komen. Het is nog even afwachten of deze modellen snel op de markt zullen verschijnen. Wie een Karma als tweedehands auto wil aanschaffen, zal weinig aanbod vinden, maar als het er is, dan is het een investering zeker waard.

Meer Fisker