Ford
Alles wissen

Tweedehands Ford Fiesta kopen?

De eerste generatie

Hoewel het een komen en gaan is van modellen in het segment van de wat compactere auto's, is de Ford Fiesta sinds de introductie in 1976 een blijvertje gebleken. We zijn inmiddels toe aan de zesde generatie en die wijkt uiteraard fors af van de versie waarmee men ooit debuteerde. De huidige uitgave is niet alleen groter, maar ook van veel meer luxe voorzien dan de eerste generatie, die werd geproduceerd als driedeurs hatchback, maar ook als bestelwagen. Er werd gebruik gemaakt van diverse benzinemotoren (van 1.0 liter tot 1.6 liter) en zoals gebruikelijk bij Ford werd er ook een actiemodel in de markt gezet. De naam van de Ford Fiesta Festival klinkt menigeen nog bekend in de oren, net als de Fiesta Bravo, het actiemodel dat een generatie later verscheen. Deze uitvoeringen beschikten over een nieuw front en volkomen aangepast interieur. Ook kwam er (we schrijven 1985) een dieselversie op de markt, net als een in Nederland gemaakte cabriovariant. Die verdwenen vrijwel allemaal naar Duitsland, in Nederland zou je er nu nog hooguit vijf als tweedehands auto kunnen vinnen. Meer werden er destijds niet hier verkocht.

In 1989 opnieuw een facelift

De in 1989 gelanceerde derde generatie werd een topper in het toch drukbevolkte segment. De veranderingen en toegevoegde modellen, zoals de sportief ogende Fiesta RS Turbo, sloegen duidelijk aan bij een groot publiek. Zes jaar na de introductie van deze Fiesta werd de auto voorzien van een verbeterde kooiconstructie en een vernieuwd onderstel, maar afgezien van enkele details (richtingaanwijzers en klepje op de tankdop) werd er aan het uiterlijk weinig veranderd. Deze versie zou ook de basis zijn voor de vierde generatie, die we ook kennen als de Mazda 121. Inmiddels had Ford immers deze Japanse producent vrijwel geheel binnenboord gekregen. Toch leek de Ford Fiesta in die jaren wat aan populariteit in te boeten, vooral door de komst van de stalgenoot Ford Focus. In 1996 werd de Fiesta dan ook gerestyled, waarbij men de succesvolle elementen van de Focus terug liet keren, zoals het meer stijlvolle front. Vanaf 2002 werd de vijfde generatie geleverd, qua maatvoering iets groter en ook verkrijgbaar met dieselmotoren die samen met Peugeot waren ontwikkeld.

De huidige modellen

Hoewel er geruchten de ronde deden dat men de Ford Fiesta wilde vervangen (de naam van de Ford Verve werd al genoemd) werd in 2008 een nieuwe versie gelanceerd. Ook na dertig jaar bleef de naam Fiesta op de achterzijde van de modellen staan en bleven de liefhebbers het model trouw. In de eerste twee jaar dat het model (de zesde generatie alweer) op de markt was, werden er wereldwijd meer één miljoen exemplaren van verkocht, waarvan meer dan 810.000 in Europa. De auto is dan ook voor jong en oud. De Fiesta was ook nu weer in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zoals de drie- en vijfdeurs hatchback en de driedeurs van, die beschikt over een ruime en gelijkvloerse laadruimte. Enkele jaren geleden zag ook de Ford Fiesta ST het levenslicht. Deze beschikt over een 1.6 liter Ford EcoBoost-motor, die niet alleen krachtig is, maar tevens heel zuinig. De nieuwe modellen zijn niet alleen efficiënt, maar ook veel sportiever van stijl dan de eerste uitgave. Dat heeft ook te maken met de ervaringen die de Ford Fiesta opdeed in zowel de rallysport als de rallycross, waarin het model diverse keren succesvol was. Een sportieve alleskunner dus!