Ford
Alles wissen

Tweedehands Ford Kuga kopen?

Ford Kuga: een compacte SUV

De Ford Kuga is een compacte SUV, die sinds 2008 door Ford wordt geproduceerd. Het model is gebaseerd op het C1-platform, dat ook het fundament is van de Ford Focus en Ford C-Max. Zowel front- als achterwielaandrijving en vierwielaandrijving worden aangeboden. De Kuga werd voor het eerst verkocht in het eerste halfjaar van 2008 en werd gebouwd in de Ford-fabriek te Saarlouis in Duitsland. In Engeland werden alleen de high-end Zetec en Titanium specificaties aangeboden. Het brandstofverbruik van de Kuga is 6,41 l/100 km en de CO2-emissie ligt op 169 g/km.

De eerste hybride van Ford in Europa

In 2010 onderging de Kuga een facelift. Dit nieuwe ontwerp vormde de basis voor de 2013 Ford Escape, die in de VS werd verkocht. Ford kondigde in mei 2010 aan dat het hybride auto's in een fabriek in het Spaanse Valencia zou bouwen, met elementen van beide eerder ontworpen voertuigen. De Kuga hybride zou als Fords eerste hybride in Europa worden verkocht. Meer dan 100.000 Escape hybriden en Mercury Mariner hybriden zijn er sinds 2004 in de VS verkocht.

One Ford

De tweede generatie Kuga was in 2012 voornamelijk ontwikkeld door Ford Europe onder het One Ford-beleid, dat voorschreef dat Ford slechts één model in elk segment ontwikkelde om wereldwijd te verkopen. De naam Ford Escape wordt gebruikt in Noord-Amerika. De derde generatie Escape is grotendeels identiek aan de Ford Kuga. De auto werd voor het eerst gepresenteerd op de 2011 Los Angeles Auto Show. De Escape is voorzien van twee EcoBoost inline 4-cilinder turbomotoren en de basismotor is een 2.5 liter motor. De nieuwe Escape is de eerste Ford-auto met een nieuwe 1.6 liter motor. Volgens de fabrikant gebruiken de Kuga en de Escape 80 procent dezelfde onderdelen.

Bijzonder sterke motor

De vroege versies van de Ford Kuga beschikken over slechts één benzinemotor, die aardig draaide. Maar wie dieselpower als een must beschouwt, kan het beste kijken naar de modellen die na maart 2013 zijn gebouwd. Vanaf toen werd de motor aanzienlijk gemoderniseerd. Met 5 cilinders, 2.5 liter en een turbocompressor was de motor hetzelfde als die in de Focus XR5 hatchback. Met 147kW en 320Nm koppeling was de motor van een veel beter niveau dan de gemiddelde klasse. Het betekende dat de Kuga rijdend in een rechte lijn snel was én in staat was om een groot gewicht aan personen en bagage een heuvel op te rijden, zonder zich daarvoor in het zweet te hoeven werken. De 5-speed transmissie gaf de Kuga ontzettend veel kracht en snelheid, dat de motor een reputatie heeft gegeven van bijzonder sterk.

Betrouwbaar en krachtig

De versnellingsbak is vrij goed. De Kuga maakt gebruik van een conventionele automatische transmissie met een koppelomvormer. Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar op de lange termijn is het veel betrouwbaarder. De Ford Kuga overtuigt met zijn kracht en heeft een rustige wegligging. De parmantige 5-cilindermotor klinkt goed en de Titanium-versie heeft enorm veel pit. Wie op zoek is naar kracht, betrouwbaarheid en pit, treft dat in elke Kuga als tweedehands auto geheid aan.