Hyundai
Alles wissen

Tweedehands Hyundai TUCSON kopen?

Tweedehands Hyundai Tucson: een compacte en stoere SUV

In 2001 kwam Hyundai met de Santa Fe. Deze SUV werd bijna direct een enorm succes in de VS, maar de verkopen in Europa bleven nog wat achter. Daarom besloot de Zuid-Koreaanse autofabrikant om een model te ontwerpen dat beter aansloot bij de Europese maatvoering. Zo werd de compacte cross-over Tucson geboren, en dat bleek een uitstekende beslissing te zijn. Bij de introductie in 2004 was niet alleen de particuliere markt enthousiast, maar ook veel zakelijke rijders bleken gecharmeerd van het model. Dat kwam ook omdat er heel wat verschillende uitvoeringen werden geleverd. De goede balans tussen comfort en prijs, gecombineerd met de ruimte van de auto en de sportieve uitstraling, maakten zelfs dat Hyundai in 2006 de bestverkopende fabrikant binnen het SUV-segment in Nederland werd.

Uitrusting en beschikbare varianten

De Hyundai Tucson werd standaard geleverd met onder meer airconditioning, cruisecontrole en verchroomde velgen. De veiligheidsuitrusting bestond uit zes airbags en elektronische stabilisering met tractiecontrole, evenals schijfremmen op alle vier de wielen. De keuze voor de motoren bestond uit een 2,0 liter diesel met 140 pk en een tweetal benzinemotoren: een 2,0 liter viercilinder met 141 pk en een 2,7 liter V6 die 175 pk produceerde. De grootste benzinemotor en de diesel zijn ook als automaat beschikbaar. Onder de verschillende versies waren de ActiveVersion, de DynamicVersion en de StyleVersion, met daarnaast nog meerdere speciale actiemodellen.

Brede inzetbaarheid

De cross-over was bij de introductie van de Tucson bijna een primeur voor de Nederlandse markt. Met het verhoogde ontwerp is de cross-over goed geschikt om op onverhard terrein te rijden, maar ook comfortabeler bij het instappen en ruimer van binnen. Bijkomend voordeel van het cross-overmodel is dat de hoge zit een goed zicht op de weg biedt. Via de vijfde deur is de ruime bagageruimte van 643 liter gemakkelijk te bereiken. Door de stoelen uit te klappen is deze nog verder uit te breiden, zelfs tot aan de voorste passagiersstoel aan toe. En er waren, passende bij het sportieve karakter van de Tucson, zowel uitvoeringen in voor- als in vierwielaandrijving beschikbaar.

Een grondige opwaardering

In 2010 verving de fabrikant de Hyundai Tucson door een nieuw model, de ix35. De ix35 was echter geen lang leven beschoren, want al na één generatie werd in 2015 besloten de oude naam in ere te herstellen. Deze tweede versie van de Tucson is opnieuw in diverse varianten uitgebracht. Daarbij valt met name op dat Hyundai het model een opwaardering heeft gegeven, met grotere motoren en een verhoogd comfort. De afmetingen zijn licht toegenomen en de grille is vernieuwd, in lijn met de andere modellen van Hyundai. Ook aan de veiligheid is gewerkt: zo kan de auto uit zichzelf remmen voor voetgangers en waarschuwen voor rijbaanwisselingen. Een automatisch parkeersysteem is optioneel beschikbaar. Uiteraard is de nieuwste versie Tucson nog wat minder als occasion te verkrijgen. Dat er toch nog veel van de eerste generatie rondrijden is te danken aan de hoge standaarden die Hyundai hanteert in bouwkwaliteit, waardoor de Hyundai Tucson zich heeft bewezen als een betrouwbare tweedehands auto.