Wat is de NAP check

Duidelijkheid over de kilometerstand van een occasion. Met de Tellerpas van de RDW.

Eén op de achttien gebruikte auto’s in Nederland heeft een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller. Sinds 1 januari 2014 is het terugdraaien van tellers wettelijk verboden. De Stichting Nationale Auto Pas (NAP) heeft haar historische database overgedragen aan de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW). De Stichting NAP en de RDW werken sinds enkele jaren samen en bestrijden en voorkomen tellerfraude. De RDW geeft met de tellerpas duidelijkheid over de kilometerstand vóórdat u een gebruikte auto koopt.

Als u een gebruikte auto koopt, heeft u behoefte aan betrouwbare informatie. Sinds 1991 zijn er tellerstanden verzameld van bijna alle motorvoertuigen in Nederland. Zo wordt van vrijwel iedere auto, bestelauto, vrachtauto en motorfiets een kilometerhistorie opgebouwd. Als de kilometerstand van een voertuig wordt teruggedraaid, valt dat dus meteen op.

Koopt u een occasion van een particulier? Of bij een autobedrijf? Met de NAP Check van de RDW controleert u snel en eenvoudig of de kilometerstand klopt.

Wat doet de NAP Check?

U krijgt op het scherm één van de 3 mogelijke oordelen over de reeks tellerstanden (dus géén overzicht van tellerstanden).

Dit kan zijn:

  • Logisch > de reeks tellerstanden is oplopend.
  • Onlogisch > de reeks tellerstanden is niet oplopend.
  • Geen oordeel* > er is te weinig informatie bekend voor een betrouwbaar oordeel.

Voor meer informatie kijk op: https://www.autopas.nl/